woensdag, 6. juni 2018 - 9:05 Update: 06-06-2018 9:42

Schurft in Leidse studentenhuizen

Schurft in Leidse studentenhuizen
Foto: Archief EHF
Leiden

Uit cijfers van de GGD blijkt dat schurft steeds vaker voorkomt in Leidse studentenhuizen.

Maar ook in andere studentensteden melden zich steeds meer studenten met schurftklachten. De GGD's denken dat het toeneemt in Groningen, Hollands Midden en regio Utrecht. Timo Boelsums van GGD Hollands Midden in de media: 'Het is al jaren bekend dat er af en toe uitbraken zijn onder studenten. Maar als we kijken naar het aantal vragen dat we binnenkrijgen, is er nu wel sprake van een stijgende trend.'

Onderzoek

Om scherp te krijgen hoe de besmettingen in Leiden verlopen, gaat de GGD onderzoek doen. Als eenmaal duidelijk is wat de stijging van het aantal gevallen van schurft veroorzaakt, kan de GGD gerichter voorlichting geven aan de studenten. 

Langdurig contact 

De schurftmijt die met het blote oog nauwelijks te zien is, veroorzaakt een hoop jeuk en er ontstaan blaasjes en schilfertjes. Het geen ernstige aandoening, maar wel irritant. De mijt komt vooral voor waar mensen dicht op elkaar zitten, zoals in studentenhuizen, maar ook in verpleeghuizen en asielzoekerscentra. Schurftmijt loop je op als je langdurig contact hebt met iemand die besmet is. Je zit bijvoorbeeld samen op de bank tv te kijken, slaapt in hetzelfde bed of leent een sjaal.

Categorie:
Provincie: