woensdag, 6. juni 2018 - 19:56

OM eist 30 maanden cel tegen oud-leraar voor misbruik

OM eist 30 maanden cel tegen oud-leraar voor misbruik in de jaren negentig
Foto: fbf
Gouda

Tussen zijn 11de en zijn 13de jaar werd het slachtoffer (dat inmiddels in de dertig is) geregeld seksueel misbruikt door zijn leraar op een Goudse basisschool. Vandaag eiste de officier van justitie 30 maanden cel (waarvan 10 maanden voorwaardelijk) tegen de 77-jarige verdachte uit Leidschendam.

“De ervaring leert dat slachtoffers van dergelijke feiten hiervan zeer langdurige en ernstige psychische gevolgen ondervinden”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir.

Dat blijkt ook in deze zaak het geval te zijn geweest. Zowel privé als professioneel heeft het slachtoffer nog altijd last van blokkades die op het misbruik zijn terug te voeren. Pas enkele jaren geleden durfde hij zijn vrouw en onlangs zijn broer te vertellen wat hem was overkomen. Het was uiteindelijk de broer die naar de politie stapte en dat ook aankondigde bij de (voormalige) basisschoolleraar die daarop een mislukte zelfmoordpoging deed.

Uiteindelijk heeft de Leidschendammer het misbruik grotendeels bekend. Maar hij stelt dat zijn relatie met het slachtoffertje ‘gelijkwaardig’ was en dat er ‘alleen dingen gebeurden met diens instemming’. De officier van justitie was daar kort over: “De houding van verdachte is zorgelijk. Hij toont weinig inzicht en bagatelliseert zijn gedrag. Alleen voor zijn eigen seksuele behoeftes heeft hij een onschuldig, jong kind kapot gemaakt.”

De officier eiste tegen de verdachte 30 maanden cel (waarvan 10 maanden voorwaardelijk). Een van de voorwaarden is dat de verdachte zich na zijn celstraf laat behandelen. Doet hij dat niet, dan gaat hij alsnog 10 maanden de cel in.

De uitspraak is over twee weken.

Categorie:
Provincie: