vrijdag, 6. juli 2018 - 15:10 Update: 06-07-2018 15:38

Belastingdienst op vingers getikt om BSN in BTW-nr ZZP-ers

Belastingdienst op vingers getikt om BSN in BTW-nr ZZP-ers
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de Belastingdienst op de vingers getikt omdat zij geen wettelijke basis hebben om het burgerservicenummer (BSN) te gebruiken in het btw-identificatienummer van zelfstandigen met een eenmanszaak en dus in overtreding zijn. Dit heeft de AP vrijdag bekendgemaakt.

'De Belastingdienst moet de geconstateerde overtredingen zo snel mogelijk beƫindigen. Gebeurt dat niet, dan kan de AP handhavende maatregelen treffen', aldus de AP.

Over het BSN

Het BSN is een wettelijk identificatienummer om de communicatie tussen overheid en burgers te vergemakkelijken. Burgers kunnen met hun BSN bij elk loket van de overheid terecht. Het voordeel van een BSN is dat burgers hun persoonsgegevens niet bij elke overheidsorganisatie steeds opnieuw hoeven aan te leveren. 

'Kwetsbaar'

Dit maakt het tegelijk kwetsbaar: als het BSN in kwaadwillende handen valt, kan het mogelijk leiden tot identiteitsfraude. Een kwaadwillende kan met de persoonsgegevens van een ander bijvoorbeeld een auto huren en daarmee schade veroorzaken. Zelfstandigen met een eenmanszaak kunnen hun BSN niet beschermen. Zij zijn verplicht hun BSN kenbaar te maken omdat het BSN een onderdeel vormt van hun btw-identificatienummer.

Categorie:
Provincie: