donderdag, 12. juli 2018 - 11:58 Update: 12-07-2018 12:04

Fouten productieproces reisdocumenten, echtheidskenmerken defect

Fouten productieproces reisdocumenten, echtheidskenmerken defect
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Eén van de elektronische echtheidskenmerken in sommige onlangs geproduceerde reisdocumenten werkt niet omdat zich tijdens de productie een technisch probleem heeft voorgedaan. 'Het gaat om circa 5000 paspoorten en identiteitskaarten', zo laat het ministerie van Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties donderdag weten.

Brief 

Hoewel er geen signalen bekend zijn dat deze productiefout tot problemen heeft geleid bij grenscontroles, ontvangen de mensen die mogelijk de productiefout in hun reisdocument hebben, wel een brief hoe dit te controleren. Daarnaast is een aantal maatregelen genomen. Dat schrijft staatssecretaris Knops donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Wel gewoon geldig

De reisdocumenten zijn gewoon geldig, ook als de fout met het echtheidskenmerk optreedt. Het echtheidskenmerk is een controlemechanisme dat elektronisch extra zekerheid verschaft over de authenticiteit van het document. Het probleem heeft zich voorgedaan tijdens de productie bij IDEMIA gedurende zeven weken in de periode van april tot en met juni. Op basis van een steekproef lijkt deze fout voor te komen bij bijna 1 procent van de in die weken geproduceerde documenten. Dat zijn ongeveer 5000 reisdocumenten.

Gratis app

Burgers kunnen vanaf vandaag zelf met een gratis app op een Android telefoon controleren of dit probleem zich voordoet bij hun reisdocument. Daarnaast kunnen zij vanaf maandag 16 juli terecht bij de gemeenten of Nederlandse ambassades in het buitenland om te controleren of de fout in het betreffende document optreedt. Mocht het document fout geproduceerd zijn dan wordt dit vanzelfsprekend kosteloos vervangen.

Wel op vakantie

Reizigers kunnen gewoon op vakantie gaan en bij thuiskomst controleren of zij hun reisdocument moeten vervangen. Mocht het probleem zich voordoen dat bijvoorbeeld een elektronische gate niet opent, dan kan een persoon zich altijd wenden tot de reguliere grenscontrole. Zowel de Koninklijke Marechaussee als de buitenlandse grensbewakingsautoriteiten zijn ervan op de hoogte gesteld dat de foutmelding kan optreden.

Categorie:
Provincie: