woensdag, 15. augustus 2018 - 17:15 Update: 16-08-2018 8:22

Burgemeester Halsema bezoekt Johan Huizingalaan

Burgemeester Halsema bezoekt Johan Huizingalaan
Foto: Bon
Burgemeester Halsema bezoekt Johan Huizingalaan
Foto: Bon
handgranaat-deur
Foto: Bon
Amsterdam

Woensdagmiddag heeft burgemeester Femke Halsema een bezoek gebracht aan de Johan Huizingalaan. De laatste dagen heeft de buurt te maken met gewelddadige intimidatie door beschietingen van bedrijfspanden en worden er handgranaten achtergelaten.

Mobiele politiepost

Halsema liet weten dat 'dit niet meer normaal te noemen is'. 'In de rustige wijk wonen gezinnen met kinderen en ouderen', zei Halsema. In reactie op de gebeurtenissen heeft de politie een mobiele politiepost geplaatst in de straat en zijn er bewakingscamera's opgehangen. 

Onderzoeken volop gaande

De politie is nog steeds bezig met de onderzoeken naar de incidenten. Op dit moment is nog niet bekend of er een onderling verband bestaat tussen de incidenten. Ook is de politie nog bezig om de daders te achterhalen.

Hulp publiek gevraagd

De Amsterdamse recherche is bezig met een uitgebreid onderzoek naar de recente incidenten aan de Johan Huizingalaan en de Jan Evertsenstraat en roept daarbij de hulp in van het publiek.

Winkel beschoten

In de afgelopen dagen hebben er in totaal vier incidenten plaatsgevonden aan de Johan Huizingalaan en de Jan Evertsenstraat, waarbij de recherche onderzoek doet naar mogelijke verbanden. Het eerste incident vond plaats in de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 augustus toen rond 04.40 uur een winkelpand aan de Johan Huizingalaan werd beschoten. In het winkelpand waren op dat moment geen mensen aanwezig en niemand raakte gewond.

Bedrijfspand beschoten

Twee dagen later, in de nacht van maandag 13 op dinsdag 14 augustus heeft er wederom een beschieting plaatsgevonden aan de Johan Huizingalaan. Dit keer was een bedrijfspand het doelwit. Politiemensen die een onderzoek instelden, troffen aan de achterzijde van het pand een explosief aan. De Explosieven Opruimingsdienst heeft het explosief verwijderd.

Handgranaten

Op dezelfde ochtend werd rond 06.15 uur een melding gedaan bij de meldkamer dat er een voorwerp bij een deur lag van een bedrijfspand aan de Jan Evertsenstraat. Ook hier kwam de Explosieven Opruimingsdienst ter plaatse en zij constateerden dat er een handgranaat was vastgemaakt aan een deur. Zij hebben de handgranaat verwijderd en meegenomen voor aanvullend onderzoek.

Bushokje

In de nacht van dinsdag 14 op woensdag 15 augustus heeft er rond 01.50 uur een explosie plaatsgevonden bij een horecagelegenheid aan de Johan Huizingalaan. Een bushokje en de deur van het pand raakten beschadigd. Net zoals bij de andere incidenten, raakte niemand gewond.

Mogelijke verbanden

De recherche doet uitgebreid onderzoek naar de incidenten en kijkt daarbij uiteraard of er mogelijk sprake is van verbanden. Om zoveel mogelijk te weten te komen, wil de recherche graag met getuigen in contact komen.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: