donderdag, 10. januari 2019 - 12:48 Update: 10-01-2019 12:56

Hof wijst verzoek Wilders af om OM niet ontvankelijk te verklaren

Hof wijst verzoek Wilders af om OM niet ontvankelijk te verklaren
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Het gerechtshof Den Haag heeft het verzoek afgewezen om het Openbaar Ministerie meteen, zonder nader onderzoek, niet-ontvankelijk te verklaren in de vervolging in de zaak van het OM tegen Geert Wilders in het zogenaamde 'minder-Marokkanen-proces'. Dit heeft het hof donderdag bekendgemaakt.

Opstelten moet getuigen

Het hof heeft verder beslist dat een aantal getuigen door de raadsheer-commissaris zal worden gehoord. Daaronder vallen I.W. Opstelten, destijds minister van Veiligheid en Justitie, en de toenmalige Voorzitter van het College van procureurs-generaal H. Bolhaar. 

Onlangs gevonden notitie

Zij zullen naast enkele ambtenaren worden gehoord over de vraag of het Openbaar Ministerie de vervolgingsbeslissing zelfstandig, zonder inmenging van de minister, heeft genomen. Het hof heeft deze getuigenverzoeken toegewezen vanwege een onlangs aangetroffen notitie van een medewerker van het Openbaar Ministerie en de antwoorden op Kamervragen.

Pechtold

Daarnaast zal de officier van justitie worden gehoord die verantwoordelijk was voor de beslissing om de voormalig D66-leider A. Pechtold niet te vervolgen voor zijn uitlating over Russen. Deze officier van justitie was destijds ook het Hoofd van het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie.

Het hof heeft ten slotte ook het verzoek toegewezen om aanvullende rapportages van prof. A.N. Ellian en prof. T. Zwart. De zitting wordt hervat op 25 juni 2019. Op die datum maakt het gerechtshof Den Haag een aanvang met de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Categorie:
Provincie: