vrijdag, 1. februari 2019 - 17:31 Update: 01-02-2019 17:37

Mobieltje op de fiets gaat je vanaf de zomer 95,- euro kosten

Mobieltje op de fiets gaat je vanaf de zomer 95,- euro kosten
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Het is verstandig om voortaan niet meer met je mobiel in de hand op de fiets te zitten want vanaf komende zomer riskeer je een boete van 95,- euro. Vanaf 1 juli 2019 wordt het verbod voor het vasthouden van een mobiele telefoon in het verkeer namelijk uitgebreid naar alle bestuurders van een voertuig.

Uitgebreider verbod

In de auto is het al jarenlang niet toegestaan om een mobieltje vast te houden tijdens het rijden. De ministerraad heeft op voorstel van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat ingestemd met een uitgebreider verbod op het gebruik van mobieltjes in het verkeer.

Rijdend

Het verbod geldt alleen als het voertuig daadwerkelijk wordt bestuurd. Iemand die bijvoorbeeld met de fiets stilstaat voor het stoplicht, mag dus wel zijn of haar mobiele telefoon gebruiken. De boete voor bestuurders van niet gemotoriseerde voertuigen, zoals de fiets, gaat 95 euro bedragen. Voor bestuurders van trams wordt dat 240 euro. Dat is hetzelfde boetebedrag dat nu al geldt voor het vasthouden van een mobieltje tijdens het besturen van een auto of motorfiets.

'Aandacht op de weg'

Minister Van Nieuwenhuizen: ‘In het verkeer zit een ongeluk echt in een klein hoekje. Ook op de fiets kan er in een split-second iets gebeuren. Daarom is het ook voor fietsers en andere verkeersdeelnemers belangrijk dat ze hun aandacht op de weg houden en niet op het scherm van hun telefoon. We denken vaak dat we kunnen multitasken, maar dat kunnen we niet. De boodschap is helder: als je deelneemt aan het verkeer, houd je je aandacht op de weg.’

‘Mobiel elektronisch apparaat’

In het voorstel wordt ook de term ‘mobiele telefoon’ uitgebreid tot ‘mobiel elektronisch apparaat’. Dat betekent dat ook andere elektronische apparaten zoals tablets en camera’s niet langer zijn toegestaan in het verkeer. Als een mobiele apparaat in een houder zit, mag dit worden gebruikt voor bijvoorbeeld navigatie.

Internetconsultatie

In september en oktober kon via internetconsultatie gereageerd worden op het besluit om het gebruik van mobiele apparatuur in het verkeer verder aan banden te leggen. Dat leverde in totaal 27 reacties op, waarvan de meerderheid positief was. De minister stuurt het voorstel nu aan de Eerste en Tweede Kamer.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):