dinsdag, 26. maart 2019 - 14:02 Update: 26-03-2019 14:07

Man Ilham Benchelh veroordeeld tot vijftien jaar cel voor doodslag

Man Ilham Benchelh veroordeeld tot vijftien jaar cel voor doodslag
Foto: Politie
Siddeburen

De rechtbank Noord-Nederland heeft de toenmalige echtgenoot, de 71-jarige Kasem M., van de sinds januari 2010 vermiste Ilham Benchelh uit Siddeburen wegens doodslag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. De rechtbank is op grond van de bevindingen van het politieonderzoek van oordeel dat het niet anders kan dan dat het slachtoffer op de avond van haar vermissing door geweld om het leven is gebracht in de echtelijke woning en dat verdachte daarvoor verantwoordelijk is geweest.

Andere denkbare scenario’s – vrijwillig vertrek, zelfmoord, ongeval of natuurlijk overlijden dan wel de betrokkenheid van een andere dader of daders – zijn onderzocht maar kunnen redelijkerwijs worden uitgesloten. De rechtbank heeft in dit verband overwogen dat uit een groot aantal getuigenverklaringen volgt dat het slachtoffer de woning vanwege de nadere echtscheiding die avond per se niet wilde verlaten, terwijl ook op grond van de weersomstandigheden, het gebrek aan vervoer en het achterlaten van haar éénjarige zoontje en een groot aantal persoonlijke spullen niet aannemelijk te achten is dat zij de woning vrijwillig heeft verlaten, zoals verdachte heeft verklaard. De rechtbank ziet zich verder in haar overtuiging gesteund door de resultaten van het forensisch onderzoek, waarbij onder meer op en rond het bed waar het slachtoffer sliep een groot aantal bloedspatten zijn aangetroffen, en door het gedrag van verdachte na haar verdwijning, zoals het plotseling vervangen van het matras van dat bed.

De rechtbank heeft ten aanzien van de strafmaat overwogen dat de maximale straf voor doodslag op zijn plaats is, waarbij de rechtbank met name zwaar heeft meegewogen dat verdachte door geen openheid van zaken te geven de nabestaanden tot op heden in onzekerheid houdt over de wijze waarop het slachtoffer om het leven is gebracht en wat er daarna met haar lichaam is geb

Categorie:
Provincie: