donderdag, 13. juni 2019 - 12:01 Update: 13-06-2019 12:29

Aantal arbeidsmigranten uit Polen, Roemenië en Burlgarije gaat sterk afnemen

arbeismigranten, polen, bulgarije, roemenië, afnemen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Hilversum

Volgens ABN Amro zal het aantal Polen, Bulgaren en Roemenen dat de komende jaren naar Nederland komt om te werken sterk afnemen.

Dat heeft te maken met het feit dat het loonverschil tussen Nederland en de Oost-Europese landen steeds kleiner wordt. De werknemers zijn ook steeds meer nodig in eigen land, omdat de beroepsbevolking daar krimpt. zo zegt Nora Neuteboom, econoom bij de bank, in het Nos Radio 1 Journaal. Daarnaast wordt in de Oost-Europese landen steeds vaker een vast contract aangeboden. Neuteboom: 'De keus tussen zo'n contract of onzeker werk in Nederland voor een iets hoger salaris is dan makkelijk gemaakt.'

In de cijfers van de bank zijn nog geen concrete aanwijzingen te zien voor de afname. Neuteboom: 'Maar de cijfers die we hebben zijn oud. De meest recente cijfers gaan over 2017 en juist vanaf 2017 zijn de lonen in Oost-Europa gestegen.' Naar verwachting zal uit nieuwe cijfers van de ABN Amro de afname wel blijken. 

Volgens Neuteboom denken werkgevers er nu over om mensen te werven uit Zuidoost-Azië, bijvoorbeeld de Filipijnen. Of uit Oekraïne en de Westelijke Balkan.