donderdag, 27. juni 2019 - 14:14 Update: 27-06-2019 14:21

Meer keuzevrijheid door opname deel van pensioen ineens

Foto van gepensioneerden in bootje | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het kabinet wil mensen meer flexibiliteit bieden bij het opnemen van hun pensioen. 'Daarom kunnen mensen straks maximaal tien procent van de waarde van het door hen opgebouwde pensioen opnemen op het moment dat zij met pensioen gaan', zo laat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) donderdag weten.

Hypotheek aflossen

Gepensioneerden kunnen dit geld gebruiken om bijvoorbeeld om hun hypotheek af te lossen, de woning te verbeteren of om op reis te gaan. Minister Koolmees van SZW informeert de Tweede Kamer vandaag schriftelijk over de uitwerking van dit voorstel.

Persoonlijke voorkeuren

De manier waarop mensen werken en leven is de afgelopen jaren diverser geworden. Hierdoor hebben steeds meer mensen behoefte aan een pensioen dat past bij persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Zij willen zelf keuzes kunnen maken over hun pensioen en de manier waarop zij dat aanwenden. 

Flexibiliteit

De mogelijkheid om op de pensioeningangsdatum een bedrag ineens op te nemen biedt deze flexibiliteit. Met dit voorstel kunnen mensen maximaal tien procent van het pensioenvermogen aanwenden voor zaken die aansluiten bij hun persoonlijke situatie. Voor mensen die een oudedagsvoorziening in de derde pijler opbouwen wordt een vergelijkbare keuzemogelijkheid gecreƫerd.

SER-advies

Het voorstel sluit aan bij het SER-advies 'Naar een nieuw pensioenstelsel' en is onderdeel van de afspraken uit het pensioenakkoord tussen de sociale partners en het kabinet. Minister Koolmees gaat samen met de sociale partners aan de slag met de verdere uitwerking van het pensioenakkoord, waaronder met de voorbereiding van dit wetsvoorstel. Hij streeft ernaar het wetsvoorstel medio 2020 naar de Kamer te sturen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):