donderdag, 5. september 2019 - 14:43

OM: waardebon voor een pony niet toegestaan

Man op pony
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Alblasserdam

Tijdens de jaarlijkse paardenmarkt in Alblasserdam is op 24 juli door de Stichting Comité Paardenmarkt Alblasserdam, uit handen van burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam, een waardebon van 450 euro ten behoeve van de aanschaf van een pony uitgereikt aan de winnares van een loterij. Deze uitreiking heeft er voor gezorgd dat er zowel tegen de burgemeester alsook tegen de Stichting aangifte is gedaan voor het overtreden van het verbod op gebruik van een dier als prijs.

Burgemeester Alblasserdam geen verdachte, Stichting Paardenmarkt wel

De burgemeester wordt niet als verdachte aangemerkt door het OM en zal dus ook niet worden vervolgd. Hij was niet degene die de prijs uitgaf. Hij heeft de prijs slechts overhandigd en daarmee enkel een ceremoniële handeling verricht. 

De Stichting heeft de waardebon voor de pony ter beschikking gesteld en laten uitreiken. De Stichting heeft hiermee strafbaar gehandeld en wordt door het OM als verdachte aangemerkt.  

Reden vervolging

Achter de strafbaarheid schuilt het belang van bescherming van het welzijn van dieren. Met de vervolging wil het OM dit belang benadrukken en de ontstane situatie herstellen. Het OM heeft de strafzaak tegen de Stichting voorwaardelijk geseponeerd en is aan de Stichting onder meer de verplichting opgelegd om excuses te communiceren.

Categorie:
Provincie: