woensdag, 25. september 2019 - 21:23

Hogere gevangenisstraf én tbs voor terrorismeverdachte

Foto van Hamer rechtbank | Sxc
Foto: SXC
’s-Hertogenbosch

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 41-jarige man veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Hij heeft voorbereidingshandelingen getroffen voor terroristische misdrijven. In dat kader heeft hij ook een 16-jarig meisje onttrokken aan het ouderlijk gezag en haar mishandeld. De rechtbank Oost-Brabant sprak hem eerder vrij van de terroristische feiten en legde hem alleen voor de ontvoering en mishandeling van het meisje 2 jaar gevangenisstraf op.

Ontvoering en mishandeling

In juli 2016 haalde de verdachte een destijds 16-jarig meisje op in Heesch en nam haar zonder toestemming van haar moeder mee naar België. Daar gijzelde hij haar 3 weken lang op verschillende adressen. Hij mishandelde het meisje en beroofde haar van haar vrijheid. De man is met het meisje in een islamitisch huwelijk getreden en wilde met haar afreizen naar Syrië. Uiteindelijk durfde het meisje de Belgische politie te bellen. Die heeft haar bevrijd.

Terroristische voorbereidingshandelingen

Eerder vond de rechtbank Oost-Brabant dat er niet genoeg bewijs was voor het plegen van terroristische voorbereidingshandelingen. Het hof ziet dat anders. Op de computer van de man werden onder andere documenten gevonden met Jihadistisch gedachtengoed en informatie voor een vertrek naar en verblijf in het strijdgebied in Syrië en Irak. Daarnaast had hij vlaggen van IS en radicaal-islamitische literatuur in zijn bezit en is hij een islamitisch huwelijk aangegaan met het meisje, zodat zij samen zouden kunnen afreizen. Ook had hij een aantal goederen verzameld die van pas zouden komen tijdens zijn verblijf in Syrië om daar te vechten voor Islamitische Staat, zoals een oliekachel en winterkleding.

Aanvullend onderzoek door Pieter Baan Centrum

In hoger beroep is er door deskundigen opnieuw onderzoek gedaan naar de geestelijke gesteldheid van de verdachte. Op basis van dat rapport oordeelde het hof dat de verdachte een ernstige persoonlijkheidsstoornis heeft en dat de kans op herhaling groot is. Naast een gevangenisstraf van 4 jaar legde het hof daarom ook tbs met dwangverpleging op.

De verdachte moet verder nog een schadevergoeding van ruim 5.000 euro betalen aan het slachtoffer.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):