woensdag, 23. oktober 2019 - 12:06 Update: 23-10-2019 13:07

Man (22) opgepakt voor het openbreken en leegroven van meerdere graven en diefstal van urnen

recherche, opsporen, verdachte, grafschennissen
Foto: Archief FBF
Veldhoven

Na een maandenlang onderzoek is het de Eindhovense recherche gelukt dinsdag een verdachte aan te houden die zij verantwoordelijk houdt voor meerdere grafschennissen en diefstallen vanaf begraafplaatsen.

Het gaat om een 22-jarige man uit Eindhoven

Tien concrete zaken 

Het onderzoek naar de grafschennissen startte begin juni, nadat wij werden geconfronteerd met twee gevallen van grafschennis op dezelfde begraafplaats in Veldhoven. In één van deze gevallen was een kindergraf geheel geopend. In het andere geval werd in het graf gegraven. De graven leken min of meer willekeurig gekozen doelwitten te zijn. Tijdens het onderzoek kreeg het team er ook zicht op, dat vermoedelijk dezelfde verdachte bij meerdere vernielingen en diefstallen van urnen, onder andere vanaf een begraafplaats aan de Anthony Fokkerweg in Eindhoven betrokken was. Onderzoek naar deze, eveneens ogenschijnlijk willekeurige, diefstallen had tot op dat moment niets opgeleverd. De recherche doet nu onderzoek naar totaal tien concrete zaken van diefstallen vanaf en vernielingen op begraaflocaties in de regio.

Asresten aangetroffen

In de loop van het onderzoek kwam bij de recherche, door onder andere enkele goede tips, de dinsdag aangehouden verdachte in beeld. De man zit vast en wordt uitgebreid gehoord. Over zijn beweegredenen is vooralsnog geen duidelijkheid. De recherche deed ook onderzoek in de woning van de verdachte en op locaties in Veldhoven. Bij deze onderzoeken werden asresten aangetroffen, waarschijnlijk afkomstig van diefstallen bij crematoria en begraafplaatsen. De recherche stelt alles in het werk om te proberen vast te stellen van wie deze resten zijn.

Slachtoffers geïnformeerd

De nabestaanden van de kinderen in de getroffen graven, de eigenaren van de gestolen urnen en de beheerders van de begraafplaatsen zijn inmiddels persoonlijk over deze aanhouding geïnformeerd of worden daarover de komende dagen geïnformeerd. De rechterche kan echter niet uitsluiten dat er mogelijk meer, soortgelijke diefstallen in de regio zijn geweest waar de politie nog geen weet van heeft.  De poltie vraagt die slachtoffers om deze informatie alsnog ten behoeve van het verdere onderzoek met de districtsrecherche in Eindhoven te delen. Bel daarvoor met het landelijke politienummer 0900-8844.

 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: