woensdag, 13. november 2019 - 9:45 Update: 13-11-2019 11:38

Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks willen volgend jaar geen korting op de pensioenen

oppositiepartijen, geen pensioenkorting, 2020
Foto: Ministerie SZW
Den Haag

PvdA en GroenLinks willen dat minister Koolmees van Sociale Zaken voorkomt dat de pensioenen volgend jaar gekort worden.

De oppositiepartijen willen dat de minister de regels aanpast, anders dreigen ze hun steun voor het pensioenakkoord in te trekken. Dit meldt de NOS woensdag. Afgesloten zomer sloten PvdA, GroenLinks  met het kabinet, de coalitiepartijen de bonden en de pensioenfondsen een akkoord over een nieuw pensioenstelsel. Na de zomer namen de financiële problemen voor de pensioenfondsen echter toe. Veel fondsen vrezen nu op basis van de oude regels volgend jaar de pensioenen te  moeten verlagen. De linkse partijen willen dat minister Koolmees uiterlijk volgende week laat weten hoe hij kortingen gaat voorkomen. 

Met de uitwerking van het pensioenakkoord wordt gewerkt aan een nieuw pensioenstelsel. Daarom vinden de partijen het niet logisch dat de pensioenen in de tussentijd nog volgens de oude regels gekort worden. PvdA-Kamerlid Van Dijk tegen de NOS: 'We gaan naar een nieuwe wereld met nieuwe regels, dan moeten we niet op basis van oude regels van een failliet pensioenstelsel gaan korten.'

De Nederlandsche Bank (DNB)  wil juist wel dat fondsen snel korten, om grotere problemen in de toekomst te voorkomen.