woensdag, 27. november 2019 - 7:47 Update: 27-11-2019 7:51

Aanhouding Italiaanse voortvluchtige na Europees arrestatiebevel

aanhouding, italiaanse voortvluchtige, europees arrestatiebevel
Foto: Archief FBF
Den Haag

Op maandag 25 november is een voortvluchtige 57-jarige man aangehouden in Den Haag.

De man bezit de Italiaanse nationaliteit en werd gezocht in het kader van een Europees arrestatiebevel voor verdovende middelenhandel en lidmaatschap van een criminele organisatie. Het opsporingsonderzoek heeft tussen 2013 en 2016 gedraaid in de regio van Napels.

Op deze strafbare feiten staat in Italië een maximale straf van 30 jaar. De man was tot maandag de enige verdachte uit het onderzoek die nog niet in hechtenis was genomen. Het betrof hier de handel in verdovende middelen van Nederland naar Italië waarin hij een coördinerende rol speelde.

De Voorziening Anti-Maffia (VAM) is twee jaar geleden opgericht binnen de Landelijke Eenheid en houdt zich bezig met de opsporing van Italiaanse georganiseerde criminaliteit in Nederland. Door de intensieve samenwerking tussen de VAM en de Italiaanse anti-maffiadienst (DIA) is aan het licht gekomen dat deze voortvluchtige zich mogelijk in Den Haag ophield. De VAM heeft vervolgens in samenwerking met het Landelijk Parket en de Eenheid Den Haag de arrestatie gecoördineerd die maandag uitgevoerd is door de Eenheid Den Haag. De man is daarbij aangehouden in het restaurant waar hij werkzaam was als chef.

De voortvluchtige zal overgeleverd worden aan de Italiaanse autoriteiten voor zijn verdere berechting.