zaterdag, 21. december 2019 - 20:41 Update: 21-12-2019 21:27

Brandweer waarschuwt voor gevaren van pelletkachels

pellets-kachel
Foto: Archief EHF/ foto bewerkt ter illustratie
Groningen

De laatste jaren ziet de brandweer het aantal incidenten met pelletkachels flink stijgen. Dit meldt de brandweer Groningen in het vakblad GRIP 1. Dirk Werkman, brandweerman en onderzoeker bij team Brandonderzoek Noord-Nederland beaamt dit. 'In een pelletkachel verbrand je pellets, staafjes fijngemalen en samengeperst houtstof, in plaats van bijvoorbeeld houtblokken of gas. Via een afvoerbuis wordt de rook naar buiten geleid. De kachel werkt deels op stroom', aldus Werkman.

Wel onderhoud nodig

Volgens Werkman zite het gevaar vooral in ondeskundige installatie: 'Iedereen die een rekening kan schrijven mag pelletkachels installeren. Mensen installeren ze soms zelf terwijl ze daar geen enkele kennis van hebben.'Vooral in het begin was er weinig regelgeving; pelletkachels werden zonder aanvullende informatie als 'onderhoudsvrij' verkocht. 'Dat is gewoon niet waar', vertelt Dirk. 'Een pelletkachel heeft, net als alle kachels, onderhoud nodig en moet regelmatig worden schoongemaakt.'

8 tips

De brandweer geeft de volgende 8 tips voor veilig gebruik van de pelletkachel. Koop de pelletkachel bij een gerenommeerd bedrijf. Laat hem installeren en controleren. Berg de pellets droog op. Controleer of de zakken goed dicht zijn. Dit om broei te voorkomen in de pellets. Zorg voor (gekoppelde) rookmelders en koolmonoxidemelders rondom de kachel maar ook waar je slaapt, zodat je op tijd kunt vluchten wanneer nodig.

Afvoerpijp schoonmaken

Maak de afvoerpijpen regelmatig schoon. Vervuilde afvoerpijpen kunnen erg warm worden en brand veroorzaken. Je kachel moet worden afgesteld op de pellets die je gebruikt. Verander dus niet zomaar van pellets. Is er sprake van een storing? Zet de kachel uit, maar trek nooit de stekker eruit! Dan zet je de ventilatie uit terwijl de brandende pellets warmte blijven afgeven, wat kan zorgen voor rook of koolmonoxide. Laat de kachel afkoelen en controleren voor je hem opnieuw gebruikt.

Regulier onderhoud

Zorg voor regulier onderhoud, haal de aslade elke week leeg. Als er steeds veel roet voor het ruitje zit, is er sprake van onvolledige verbranding. Laat hem dan controleren! Bevestig de afvoerpijp nooit horizontaal door de muur. Wanneer de wind erop staat wordt de rook weer terug de kachel ingeslagen en kan je huis vol rook komen te staan.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: