donderdag, 16. januari 2020 - 21:02 Update: 16-01-2020 21:14

Nout Wellink moet dinsdag onder ede getuigen over opzettelijk DSB-lek

nout wellink, getuigen, onder ede, opzettelijk, dnb-lek
Foto: Archief bon
Amsterdam

Voormalige topman van De Nederlandse Bank (DNB) Nout Wellink wordt dinsdag 21 januari in de rechtbank Den Haag onder ede verhoord over zijn rol in de aanloop die leidde tot het faillissement DSB-bank.

 Er zijn volgens Scheringa en zijn advocaat Geert Jan Knoops voldoende feiten en omstandigheden vastgesteld waaruit het verwijtbaar gedrag van DNB en haar topman blijkt. Concreet gaat het Scheringa om het schenden van de geheimhoudingsplicht in verband met het aanvragen van de noodregeling door DNB en ministerie waardoor het faillissement van zijn DSB-bank onvermijdelijk werd. Dit meldt Stichting DS Claim in een persverklaring. 

DNB heeft zich volgens Dirk Scheringa en zijn advocaat Geert Jan Knoops niet als een zorgvuldig toezichthouder gedragen. Door vertrouwelijke en op dat moment feitelijk onjuiste informatie, voortijdig te delen met ongeveer 500 mensen, is bewust het risico aanvaard dat deze informatie bij het grote publiek bekend werd. Zij hebben door dit onzorgvuldig en verwijtbaar gedrag, onnodig het faillissement van DSB veroorzaakt. En zijn dus schadeplichtig aan Dirk Scheringa.