dinsdag, 14. april 2020 - 18:18 Update: 14-04-2020 21:17

Politie toont camerabeeld verdachte in onderzoek zendmastbranden

zendmast-man
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Driebergen

In de afgelopen twee weken is bij in totaal 13 telecom-zendmasten in het hele land brand gesticht of zijn er pogingen daartoe gedaan. De politie gaat deze branden en pogingen to brandstichting onderzoeken, zo heeft de politie dinsdag laten weten. Dinsdagavond heeft de politie bewakingsbeelden online geplaatst waarop een verdachte is te zien die brand sticht bij een zendmast in Groningen.

Gezamenlijk onderzoek

'De branden zijn vermoedelijk aangestoken en kunnen er voor zorgen dat 112 minder goed bereikbaar is. De eenheden waarin de branden plaatsvonden en de Dienst Landelijke Recherche doen gezamenlijk onderzoek', aldus de politie.

Dekking telefoonnetwerk in gevaar

Het in brand steken van de zendmasten is zorgelijk en onacceptabel. De eventuele impact van de uitval van de zendmasten kan groot zijn. Het kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de dekking van het telefoonnetwerk en daardoor voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten. Dat de politie de brandstichtingen stopt, de verdachten opspoort en eventueel hun netwerk blootlegt, is dan ook van groot belang.

Coördinatie 

De betreffende eenheden hebben zelf de regie over de onderzoeken naar de branden in hun gebied. De Dienst Landelijke Recherche coördineert alle onderzoeken. De politie vraagt om verdachte situaties bij zendmasten direct via 112 te melden omdat deze waardevol zijn voor het onderzoek. Ook meldingen van verdachte situaties die reeds hebben plaatsgevonden zijn voor het onderzoek interessant en kunnn via 0900-8844 worden doorgegeven.

Overzicht van de 13  incidenten tot nu

13 april – Almere Haven (2x)
11 april – Oudenbosch (2x)
11 april – Veldhoven (2x)
11 april – Tilburg
10 april – Dronten
10 april - Groningen
9 april – Nuenen
6 april – Rotterdam
5 april – Neerkant
3 april – Beesd

Update 20.30 uur:

Dinsdagavond heeft de politie in Opsporing Verzocht aandacht besteed aan deze reeks branden. Op de getoonde videobeelden is een persoon te zien die een brand sticht bij de zendmast in Groningen. Deze brandstichting gebeurde vrijdagavond 10 april brand bij een zendmast op een bedrijventerrein aan de Koningsweg. Herkent u de man op de beelden of heeft u informatie over deze zaak? Neem dan contact op met de Opsporingstiplijn via 0800-6070 of anoniem via 0800-7000. Ziet u een verdachte situatie bij een zendmast, bel dan direct 112.

Categorie:
Provincie: