donderdag, 16. juli 2020 - 10:24 Update: 16-07-2020 11:56

Kabinet wil minimale geldigheidsduur cadeaubonnen van één naar twee jaar

cadeaubon-digitaal
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Den Haag

Het zal u ook wel eens zijn overkomen dat een cadeaubon is verlopen. Volgens de Consumentenbond is dat gebeurd bij meer dan de helft van de Nederlanders. 'De korte geldigheidsduur van veel cadeaubonnen voor bijvoorbeeld een etentje of een online winkel stoort dan ook veel consumenten', zo laat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat donderdag weten.

Geldigheid van 1 naar 2 jaar 

'Naar aanleiding van een aangenomen motie door de Tweede Kamer, stelt het kabinet voor om de minimale geldigheidsduur van cadeaubonnen wettelijk van één naar twee jaar te brengen', aldus het ministerie. Het concept wetsvoorstel gaat vanaf vandaag in internetconsultatie.

Te laat

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat): 'Meer dan de helft van de Nederlanders heeft ooit een cadeaubon laten verlopen, blijkt uit cijfers van de Consumentenbond. Ze komen er bijvoorbeeld op het moment van besteding achter dat ze te laat zijn en de waarde van de bon weg is. Veel mensen storen zich hier aan en daarom is het goed dat ze met dit wetsvoorstel langer de tijd krijgen om hun cadeaubon te gelde te maken. Ik zet me op dit thema en bij andere onderwerpen actief in voor een eerlijke economie met voldoende bescherming voor consumenten.'

Concept wetsvoorstel geldt voor alle cadeaubonnen

Het wetsvoorstel geldt voor alle cadeaubonnen, ongeacht wie de cadeaubon heeft aangeschaft. Ook maakt het niet uit of het gaat om (digitale) cadeaukaarten met een saldo die in een (online) winkel kunnen worden ingewisseld of (digitale) cadeaukaarten die kunnen worden ingewisseld voor een belevenis in natura of een bepaald goed.

Jaaromzet 1.500.000.000,- euro

De jaarlijkse cadeaubonnenomzet in Nederland wordt geschat op minimaal 1,5 miljard euro. De vrijgevallen waarde van te laat of niet-benutte cadeaubonnen bedraagt daardoor al snel miljoenen euro’s.

Categorie:
Provincie: