donderdag, 23. juli 2020 - 16:00 Update: 23-07-2020 16:21

Ontslag medewerker die tasje van 3 cent stal komt Action duur te staan

logo-Action-winkelpand-foto ter illustratie
Foto: MV
Arnhem

De kantonrechter oordeelt dat Action een werknemer ten onrechte op staande voet heeft ontslagen na het meenemen van een plastic tasje. 'Het verzoek van de betrokken werknemer om een vergoeding als gevolg van het ten onrechte gegeven ontslag op staande voet is door de kantonrechter toegewezen', zo laat de rechtbank Arnhem donderdag weten.

Ontslag aangevochten

De werknemer pakt na zijn werkdag een plastic tasje bij de kassa om zijn eerder gekochte producten in te doen en mee naar huis te nemen. Hij neemt dit plastic tasje van 3 cent mee zonder te betalen. Action heeft hem daarom op staande voet ontslagen. De werknemer is van mening dat hij hiervoor niet op staande voet mocht worden ontslagen en vecht de rechtmatigheid van dit ontslag aan bij de kantonrechter.

Zero-tolerance beleid

De kantonrechter oordeelt dat de werknemer wel in strijd handelde met het - op zich terechte - zero-tolerance beleid van Action. Hij was van dit beleid ook op de hoogte. Voor de beoordeling van het daarop volgende ontslag op staande voet moeten ook andere omstandigheden worden meegewogen. In dit geval zijn dat de aard van het meegenomen voorwerp - een vrijwel waardeloos plastic tasje - het functioneren van de werknemer en zijn persoonlijke omstandigheden.

Ontslag onterecht

'De afweging van de bovenstaande elementen leidt tot de conclusie dat in dit geval het ontslag op staande voet ten onrechte is gegeven. De werknemer heeft volgens de wet dan de keuze om het ontslag te laten vernietigen of van de werkgever een vergoeding te verzoeken', aldus de rechtbank. De werknemer koos voor de 2e optie. De arbeidsovereenkomst blijft beëindigd en Action is aan de werknemer een vergoeding van 7.000,- euro verschuldigd.

Categorie:
Provincie: