woensdag, 16. december 2020 - 18:06 Update: 17-12-2020 9:16

Aanvoer cocaïne voor 'Witte Kerst' op hoogtepunt: 4.128 kilo in 4 dagen

pakketten-coke
Foto: Openbaar Ministerie Rotterdam
Rotterdam

De Douane heeft de afgelopen 4 dagen, tijdens diverse controles in de Rotterdamse haven, een forse hoeveelheid cocaïne onderschept. 'Het gaat in totaal om 4.128 kilo drugs met een straatwaarde van ruim 309 miljoen euro', zo laat het Openbaar Ministerie (OM) woensdag weten.

2.579 kilo en vier aanhoudingen

De eerste partij werd afgelopen zaterdag, 13 december, tijdens een controle aangetroffen. De drugs, in totaal 208 kilo, zaten verstopt in een lege container. Tijdens de actie zijn ook vier verdachten aangehouden door de zeehavenpolitie en Douane. Het gaat om twee Rotterdammers van 19 en 22 jaar, een Amsterdammer van 28 jaar en een 34-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Zij zijn vandaag door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft beslist dat zij 14 dagen langer vast blijven zitten. Op diezelfde dag stuitte de Douane opnieuw op een grote partij verdovende middelen van in totaal 2371 kilo. Dit keer werd de drugs aangetroffen in een container met bananen uit Ecuador.

Eén en 1.548 kilo

In een lege container vonden douaniers afgelopen maandag één kilo cocaïne. Ook deze ene kilo is onderzocht en in beslag genomen. De laatste twee partijen werden gisteren aangetroffen. Tijdens een controle aan boord van een zeeschip trof de Douane in een container geladen met bevroren bosbessen 42 kilo cocaïne aan. Later op de dag werd nog eens 1506 kilo cocaïne aangetroffen in een met bananen geladen container. 

HARC-team

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaken verder in onderzoek. Alle drugs zijn inmiddels vernietigd.

Categorie:
Provincie: