vrijdag, 8. januari 2021 - 9:33 Update: 08-01-2021 9:46

Banken sluiten alle ruim 500 sealbagautomaten om nieuwe vorm plofkraken

geldautomaat-afstortkluis
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Amsterdam

Alle ruim 500 sealbagautomaten worden per direct voorlopig gesloten. Dit hebben banken en Geldmaat op advies van de politie besloten', zo meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vrijdag.

Achterblijvende explosieven

'Banken nemen dit ingrijpende besluit na een nieuwe vorm van plofkraak eerder deze week op een sealbagautomaat. Door deze nieuwe vorm kunnen er niet ontplofte explosieven achterblijven en ontstaan er risico’s op persoonlijke ongelukken bij gebruikers, medewerkers en passanten. Banken en Geldmaat gaan daarom per direct over tot sluiting', aldus de NVB.

Geld afstorten

Sealbagautomaten zijn bestemd voor het afstorten van geld door ondernemers. Nu deze automaten voorlopig worden gesloten kunnen ondernemers terecht bij de geldstortautomaten van de banken en Geldmaat. Dat zijn er opgeteld naar schatting meer dan 1000. Op de Locatiewijzer van Geldmaat is het meest actuele overzicht van de alternatieve geldstortlocaties te vinden. Ondernemers kunnen ook gebruik maken van de beveiligde afstortservice van een waardetransporteur. 

Ongemak voor ondernemers

Banken en Geldmaat betreuren de noodzaak voor de invoering van deze maatregel en begrijpen dat dit voor ondernemers veel ongemak met zich meebrengt. Zij werken daarom aan een oplossing die het aantal afstortmogelijkheden op korte termijn kan vergroten. Daarnaast gaan banken graag in gesprek met betrokkenen om de gevolgen van deze maatregel te bespreken.