vrijdag, 15. januari 2021 - 22:12 Update: 15-01-2021 22:19

Douane onderschept ruim 1.000 kilo cocaïne tussen oldtimers en bier

oldtimer-vw-coke-container
Foto: Openbaar Ministerie Rotterdam
Rotterdam

Vrijdag heeft de Douane, tijdens diverse controles in de Rotterdamse haven, twee verschillende partijen cocaïne onderschept. 'Het gaat in totaal om 1.069 kilo drugs met een straatwaarde van ruim 80 miljoen euro', zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

VW busje 

De eerste partij, 839 kilo cocaïne, zat verstopt in een container geladen met twee oude Volkswagen busjes en was afkomstig uit Brazilië. De ontvanger van de oldtimers heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken.

Dozen met bier

Even later troffen douaniers een partij van 230 kilo cocaïne aan in een container geladen met dozen bier. Omdat ook ongebrande noten werden aangetroffen tussen de verdovende middelen is het HARC-team direct een onderzoek gestart.

Switchmethode

Uit dat onderzoek blijkt dat personen vermoedelijk gebruik hebben gemaakt van de switchmethode. Elders op het haventerrein werd een container aangetroffen geladen met ongebrande noten uit Argentinië. De container met de ongebrande noten lijkt te zijn gebruikt om de verdovende middelen naar Nederland te brengen. De lading was bestemd voor een bedrijf in Rusland, het bedrijf heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken.

HARC-team

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaken verder in onderzoek. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

Categorie:
Provincie: