Medio maart moest de horeca, waaronder hotels, cafés en restaurants, de deuren sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het bezorgen en het afhalen van eten en drinken was wel toegestaan. Door de maatregelen tegen het coronavirus nam de omzet in het eerste kwartaal van 2020 met bijna 14 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dit was de eerste omzetdaling in 7 jaar tijd. In het tweede kwartaal van 2020 daalde de omzet verder, met iets meer dan 50 procent. Op 1 juni 2020 werden de maatregelen wat versoepeld. Hierdoor veerde de omzet in het derde kwartaal van 2020 sterk op (met ruim 100 procent) en lag nagenoeg weer op hetzelfde niveau als in het eerste kwartaal van 2020. In het vierde kwartaal werden de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus echter weer aangescherpt en daalde de omzet van de horeca met bijna 44 procent ten opzichte van het derde kwartaal.
Omzet cafés daalt het sterkst in vierde kwartaal
In het vierde kwartaal van 2020 daalde de omzet van cafés het hardst. Cafés hebben 70,4 procent minder omgezet dan een kwartaal eerder. Restaurants boekten 56,7 procent minder omzet dan in het derde kwartaal en hotels 51,1 procent minder. De omzetdaling ten opzichte van het derde kwartaal was bij de overige horecasectoren minder sterk, maar nog altijd fors. Overige logiesverstrekking zoals vakantiehuisjes en kampeerterreinen verloren in het vierde kwartaal 23 procent aan omzet, fastfoodrestaurant 19,7 procent en kantines en catering 13,8 procent.
Ongekende krimp omzet in 2020
De omzet van de horeca kromp in 2020 met 33,9 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dit is de grootste krimp ooit en maar liefst 7 keer groter dan de omzetdaling in 2009. Door de kredietcrisis behaalde de horeca toen 4,8 procent minder omzet dan in het jaar ervoor