vrijdag, 14. mei 2021 - 8:34 Update: 14-05-2021 8:50

Groeiende armoede: FNV bouwt krottenwijk voor Tweede Kamer

krotten-hutten-woning-armoede
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Den Haag

Leden van de FNV en haar partners, waaronder de Woonbond en seniorenorganisatie KBO-PCOB bouwen aanstaande woensdag 19 mei samen een krottenwijk op de stoep van de Tweede Kamer. Dit meldt de FNV vrijdag.

'Aandacht voor groeiende armoede'

'De partijen vragen op deze manier aandacht voor de groeiende armoede en het sociale isolement van mensen met een (bijstand)uitkering of inkomen rond het wettelijk minimumloon. Goede en passende woningen zijn onbetaalbaar en onbereikbaar voor mensen met een laag inkomen zoals het Nibud in een onlangs verschenen rapport heeft aangetoond', aldus de FNV.

Wettelijk minimumloon naar 14,- euro/uur verhogen

De partijen roepen de overheid op om het wettelijk minimumloon te verhogen naar 14 euro bruto per uur en de koppeling met de uitkeringen in stand te houden om zo woningen betaalbaar te houden voor mensen met lage inkomens. Ook willen ze dat de kostendelersnorm geschrapt wordt. Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: ‘De kostendelersnorm voor bijstandsgerechtigden en ouderen pakt disproportioneel onrechtvaardig uit en moet daarom echt afgeschaft worden. Dat vinden wij, dat vinden de gemeenten, nu het toekomstige kabinet nog.’

Sprekers

Ervaringsdeskundigen, waaronder een postbesteller en een uitkeringsgerechtigde, vertellen aan de aanwezige Kamerleden hoe ze nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden. Verder komen aan het woord: Kitty Jong, vicevoorzitter FNV, Nibud directeur Arjan Vliegenthart, vertegenwoordigers van de ouderenbonden en daklozenorganisaties.

Petitie kostendelersnorm

De aanwezige Tweede Kamerleden en minister Koolmees ontvangen, uit handen van Kitty Jong en de vertegenwoordigers van de andere organisaties, de petitie kostendelersnorm. Deze is door ruim 10.000 mensen ondertekenend. Jong: ‘De kostendelersnorm zorgt voor schrijnende situaties. Bijvoorbeeld voor ouders die hun kinderen, zodra ze meerderjarig zijn, noodgedwongen uit huis moeten zetten omdat ze anders gekort worden op hun uitkering of toeslagen kwijtraken.’

Krottenwijk versus ideale huis

Naast de krottenwijk verschijnt tijdens de actie een straat met ideale huizen. De aanwezige Tweede Kamerleden mogen ook helpen ‘bouwen’. Een lint symboliseert de scheidslijn tussen de ideale huizen en de ‘krotten’ waar mensen nu in leven. De partijen willen dat die scheidslijn verdwijnt en maken dat ter plekke duidelijk.

Categorie:
Provincie: