woensdag, 19. mei 2021 - 16:57 Update: 19-05-2021 17:09

OM in hoger beroep zaak dodelijke schietpartij Nieuwe Meer

bloemen-bas-van-wijk
Foto: Bon
Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft woensdag hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank gisteren in de zaak van de dodelijke schietpartij bij de Nieuwe Meer in augustus 2020 waarbij een 24-jarige man om het leven kwam. Dit meldt het OM woensdag.

OM eiste 18 jaar celstraf en TBS

Gisteren heeft de rechtbank een 21-jarige man uit Hoofddorp veroordeeld tot negen jaar cel en TBS met dwangverpleging voor doodslag, terwijl het OM vorige maand achttien jaar cel en TBS met dwangverpleging had geëist wegens ‘gekwalificeerde doodslag’.

Plaats en datum 'weggevallen' in gewijzigde tenlastelegging

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak vorige maand heeft het OM gemeend de tenlastelegging te moeten wijzigen. Bij deze wijziging zijn abusievelijk ‘plaats en datum’ bij het feit gekwalificeerde doodslag weggevallen. Het OM betreurt dit zeer. In de oorspronkelijke tenlastelegging die voor de zitting aan de verdachte was uitgebracht stond bij alle feiten de plaats en datum wel vermeld.

Nietig

De rechtbank heeft – zoals gisteren uitgebreid in het nieuws was - hieraan de conclusie verbonden dat de tenlastelegging hierdoor voor het feit gekwalificeerde doodslag nietig was en dat de verdachte dus niet voor gekwalificeerde doodslag veroordeeld kon worden.

Weglating in hoger beroep herstellen

Het betreft hier een omissie waarvan het OM meent dat die in hoger beroep hersteld kan worden, mede daarom heeft het OM vanochtend hoger beroep ingesteld. De nabestaanden en de advocaat van de verdachte zijn inmiddels over deze beslissing geïnformeerd.

Categorie:
Provincie: