dinsdag, 25. mei 2021 - 20:56 Update: 25-05-2021 21:00

Koning brengt werkbezoek aan COVID-19-nazorgpoli Radboudumc

koning-Willem-Alexander-auto
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Groesbeek

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagochtend 25 mei een werkbezoek gebracht aan het Radboudumc Dekkerswald in Groesbeek. De koning bezocht er de COVID-19 nazorgpoli, waar hij sprak met herstellende coronapatiënten en een aantal medisch specialisten betrokken bij de zorg voor patiënten die langdurig ziek blijven na een coronabesmetting.

Langdurige en hardnekkige klachten na COVID-19

Naar schatting ervaren enkele tienduizenden Nederlanders langdurige en hardnekkige klachten na COVID-19: ernstige vermoeidheid, slecht kunnen inspannen, kortademigheid, pijn, angstgevoelens en neerslachtigheid. De koning sprak met vier patiënten die vorig jaar COVID-19 doormaakten. De patiënten onderscheiden zich in leeftijd en ziekteproces, maar allen ervaren nog altijd klachten. Het heeft grote impact op het dagelijks leven van deze mensen. Na het gesprek bezocht de Koning de fysiotherapiezaal waar kracht- en conditiemetingen gedaan worden met patiënten om bijvoorbeeld het herstelproces in kaart te brengen.

Multidisciplinaire nazorg

Het kernteam COVID-19 nazorg gaf de koning een toelichting op de organisatie en de uitvoering van de multidisciplinaire nazorg. De Koning sprak met specialisten van verschillende betrokken disciplines, zoals een longarts, klinisch psycholoog, verpleegkundig specialist, fysiotherapeut, intensivist en huisarts. Daarnaast werd ook de start van een nieuw programma voor kinderlongrevalidatie besproken voor jongeren vanaf 12 jaar met long COVID-19.

Longfonds

Naast de organisatie van de zorg kwam ook onderzoek op het gebied van de lange termijn effecten van COVID-19 ter sprake. Zo wordt op urgente vraagstukken en voor wetenschappelijk onderzoek samengewerkt met verschillende disciplines en andere universiteiten, maar ook met het Longfonds. Dit fonds lanceerde in samenwerking met de Long Alliantie Nederland (LAN) Coronaplein.nu, een digitaal patiëntenplatform waar mensen met langdurige klachten na corona terecht kunnen voor informatie, advies en lotgenotencontact.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: