donderdag, 3. juni 2021 - 12:23 Update: 03-06-2021 12:30

Mogelijk vergoeding coronatest reizigers naar buitenland in juli en augustus

reizigers-toren-schiphol
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Den Haag

Het kabinet gaat zich, op verzoek van de Tweede Kamer, inspannen om de kosten van coronatesten voor reizigers die vanuit Nederland naar het buitenland vertrekken, in de maanden juli en augustus volledig te vergoeden. Dit meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat donderdag.

Niet (volledig) gevaccineerden

'De vergoeding is bedoeld voor mensen die niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis laten testen om daarmee een Europees digitaal Covid certificaat te verkrijgen', aldus het ministerie. Met dit certificaat is het mogelijk om binnen Europa te reizen. Het kabinet waarschuwt wel dat aan de uitvoering ook stevige risico’s zitten.

Waarschuwing voor onrechtmatigheden en frauderisico’s

Het plan om de testkosten voor reizigers te vergoeden, zal zo snel mogelijk verder worden uitgewerkt. Het kabinet informeert de Tweede Kamer vandaag dat door het korte tijdsbestek en de complexe uitvoerbaarheid het niet is uit te sluiten dat de uitvoering van het verzoek van de Kamer naar de huidige inzichten onrechtmatigheden en frauderisico’s met zich mee zal brengen. Uiteraard zal het kabinet er alles aan doen om deze zo goed mogelijk te beheersen, maar uitsluiten kan het kabinet dit helaas niet.

Kosten 350 miljoen euro

Het kabinet schat dat de kosten van het gratis testen van vertrekkende reizigers tot ongeveer 350 miljoen euro kan oplopen. De kosten voor een test voor terugkerende reizigers naar Nederland worden niet door de overheid vergoed.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: