donderdag, 16. september 2021 - 10:16 Update: 16-09-2021 10:25

CBS: Aantal werkenden verder toegenomen naar recordaantal van 9,1 miljoen

werkloosheid-vacature-cbs
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Over de afgelopen drie maanden steeg het aantal werkenden in de leeftijdsgroep van 15- tot 75-jarigen met gemiddeld 33 duizend per maand naar 9,1 miljoen. 'In augustus 2021 was 69,5 procent van de deze groep aan het werk, een nieuw record in arbeidsdeelname', zo meldt het CBS donderdag.

Afname werklozen

'Het totaal aantal werklozen nam in dezelfde periode af met gemiddeld 3 duizend per maand. Tussen juli en augustus nam het werkloosheidspercentage wel licht toe, van 3,1 naar 3,2 procent', aldus het CBS op basis van nieuwe cijfers. 

WW-uitkeringen

UWV registreerde eind augustus 213 duizend lopende WW-uitkeringen. In augustus hadden 4,0 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,7 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct voor werk beschikbaar zijn. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 32 duizend per maand gedaald, doordat meer mensen vanuit de niet-beroepsbevolking aan het werk zijn gegaan of op zoek zijn gegaan naar werk. Dat waren er meer dan het aantal werkenden en werklozen die zich terugtrokken van de arbeidsmarkt.

Werkloosheidspercentage in augustus licht gestegen

Om de conjuncturele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in verschillende landen te kunnen vergelijken, wordt gebruikgemaakt van de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator zijn mensen werkloos als ze geen betaald werk hebben, maar daar wel recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn. 

Stijging werkloosheid vanaf maart van 2,9 procent naar 4,6 procent

Dit cijfer heeft betrekking op de bevolking van 15 tot 75 jaar. Tussen maart en augustus 2020 steeg de werkloosheid van 2,9 procent naar 4,6 procent. Daarna is dit percentage vrijwel voortdurend gedaald tot 3,1 procent in juli 2021. In augustus waren er 301 duizend werklozen, waardoor het percentage licht steeg naar 3,2 procent van de beroepsbevolking.

Categorie:
Provincie: