zondag, 3. oktober 2021 - 22:16

Broekers-Knol heeft spijt van gedane uitspraken over Afghaanse asielzoekers

Annie Broekers Knol
Foto: RVD
Den Haag

Afgelopen zaterdag publiceerde het Algemeen Dagblad (AD) een interview met staatssecretaris Broekers-Knol over onder andere de opvangcapaciteit bij het COA, de hogere instroom van asielzoekers en Afghanistan.

'Braindrain'

Broekers-Knol gebruikte in het interview de term ‘braindrain’, het verschijnsel dat het hoogopgeleide deel van de bevolking een land verlaat. 'Dat is slecht voor een land en dat is een zorg die ik oprecht voel. Maar ik had dat niet moeten noemen in de context van dit deel van het interview, dat vooral ging over de mensen die nu Afghanistan proberen te verlaten', zo laat de staatssecretaris zondag weten. 

'Hypothetische rekensom'

'Ik heb tevens een hypothetische rekensom gemaakt. De boodschap was: als de hulpvraag die per mail is binnengekomen, zou leiden tot 100 duizend nieuwe asielzoekers, dan kan ons asielsysteem dat niet aan. Maar hiermee heb ik niet vooruit willen lopen op hoe het kabinet omgaat met de hulpvragen die zijn binnengekomen. Ik had dit hypothetische aantal van 100 duizend niet moeten noemen', stelt Broekers-Knol.

'In algemene zin bedoeld'

'Het was mijn bedoeling de dilemma's te schetsen die verbonden zijn aan de vraagstukken rondom bescherming van mensen in nood wereldwijd en de mogelijkheden voor Nederland om daaraan bij te dragen. Mijn opmerkingen over de braindrain en de opvangcapaciteit waren in die algemene zin bedoeld. Ik had dat zorgvuldiger moeten verwoorden en betreur dat ik dat niet gedaan heb', aldus Broekers-Knol.