woensdag, 3. november 2021 - 11:49

Twee aanhoudingen in onderzoek naar mensensmokkel

Foto van man met handboeien om
Foto: Politie
Apeldoorn

De Politie eenheid Oost-Nederland heeft dinsdag 2 november 2021 twee verdachten aangehouden die ervan worden verdacht mensensmokkeltransporten te hebben georganiseerd. Via de Hongaarse grens zouden Syrische migranten de EU binnen zijn gesmokkeld. De aangehouden verdachten zijn een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 34-jarige man uit Apeldoorn. In het kader van het onderzoek, onder leiding van een officier van justitie van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland, werden ook doorzoekingen verricht in drie panden in Apeldoorn en Zutphen.

In mei van dit jaar werden al twee Nederlanders in Hongarije aangehouden voor smokkelactiviteiten langs de grens Hongarije-Servië. Zij zouden als chauffeur verantwoordelijk zijn voor het binnen Europees grondgebied smokkelen van groepen Syriërs. Daarop is er, met behulp van Eurojust, een gezamenlijk onderzoek ( Joint Investigation Team, JIT) tussen Hongarije en Nederland opgestart.

De 26-jarige en de 34-jarige man die nu zijn aangehouden, worden ervan verdacht dat zij deze chauffeurs hebben geronseld om de smokkeltransporten voor hen uit te voeren.

Ook worden zij verdacht van het organiseren van transporten die eerder in Duitsland en Oostenrijk werden onderschept. Hiervoor werden in totaal drie chauffeurs aangehouden die door de verdachten zouden zijn geronseld.

De aanhoudingen zijn het sluitstuk van intensieve samenwerking in Europees verband. Politie en justitie werken in Europees verband samen, met als doel om niet alleen de uitvoerders van de smokkeltransporten aan te pakken, maar ook de organisatie achter de mensensmokkel te ontmantelen.  

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: