vrijdag, 3. december 2021 - 15:31 Update: 03-12-2021 15:52

Financiën: 'Herstel toeslagenouders op koers, wensen gedupeerden staan centraal'

kapstok-kinderdagverblijf
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Het herstelproces voor ouders die zijn gedupeerd door de problemen met de kinderopvangtoeslag ligt op schema. Dit meldt het ministerie van Financiën vrijdagmiddag.

Gemeenten

'Terwijl het werk voor herstel doorgaat, streeft staatssecretaris Van Huffelen van Financiën naar verbetering zodat meer mensen eerder weten waar ze aan toe zijn. Het kabinet en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) doen naar aanleiding van een uitgebreide herijking samen een aantal voorstellen die daar voor moeten zorgen', aldus het ministerie. De ministerraad heeft ingestemd met toezending van een brief hierover aan de Tweede Kamer.

50.000 aanmeldingen gedupeerden

Bijna 50.000 mensen hebben zich inmiddels als mogelijk gedupeerde bij de uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) gemeld. De eerste zorgvuldige toets is voor 40.000 van hen afgerond waarbij 23.000 keer is vastgesteld dat ouders gedupeerd zijn. Deze ouders hebben recht op de €30.000 van de Catshuisregeling. 

Erkenning 'geen fraudeur'

De inning van hun schulden wordt gepauzeerd terwijl tegelijkertijd een oplossing voor die schulden wordt gezocht. Zij krijgen de erkenning dat zij geen fraudeur zijn en komen in aanmerking voor hulp vanuit de gemeenten. Aan zo’n 19.500 ouders die hadden aangegeven het geld nu te willen ontvangen, is het bedrag van €30.000 uitgekeerd.

Niet altijd aansluiting bij behoefte ouders

Gaandeweg deze grote inspanning is duidelijk geworden dat ouders het herstel bieden waar ze recht op hebben, niet altijd aansluit bij de behoefte die gedupeerden hebben. Uit uitgebreid onderzoek onder ouders blijkt dat zij onder meer behoefte hebben aan meer persoonlijk contact, ruimte voor emotioneel herstel en een snel maar vooral zorgvuldig proces. Tegelijkertijd blijkt dat de problemen van steeds meer mensen die zich hebben gemeld geen raakvlak met de kinderopvangtoeslag hebben. Al deze zaken vragen om een andere aanpak bij de UHT.

Aantal voorstellen

Een aantal voorstellen moet nu zorgen voor een verbetering: te weten eerder persoonlijk contact, een grotere rol voor gemeenten bij het herstel, een drie-gesprek op basis waarvan er differentiatie gemaakt kan worden tussen ouders en beter aansluiten op de behoefte van de ouder aan emotioneel herstel, transparantie en een heldere planning. Doel is daarbij dat de zwaarst gedupeerde ouders het eerst worden geholpen.

Categorie:
Provincie: