maandag, 10. januari 2022 - 9:03 Update: 10-01-2022 9:06

Vorig jaar 70.000 kilo cocaïne onderschept in Rotterdamse haven

in beslag genomen drugs
Foto: Openbaar Ministerie Rotterdam
Rotterdam

In 2021 heeft het Hit and Run Cargo-team (HARC), een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en Openbaar Ministerie in Rotterdam, in totaal 72.808 kilo cocaïne onderschept.

Op basis van de inbeslaggenomen partijen drugs is het HARC-team in totaal 194 keer een onderzoek gestart. Dit leverde 62 aanhoudingen op. De straatwaarde van de in beslag genomen cocaïne is ruim 5 miljard euro. In de Rotterdamse haven werd 70.571 kilo cocaïne gevonden. 74% meer dan in 2020. Het HARC-team leverde ook elders bijstand, zo werd er nog 2156 kilo cocaïne in beslag genomen.

Naast cocaïne onderschepte het HARC-team ook andere soorten drugs. Zo werd er 1.000 kilo DMT in beslag genomen en dat samenwerken met (internationale) partners loont, bleek in februari. Toen trof het HARC-team na een intensieve samenwerking met de Britse National Crime Agency (NCA) ruim 1500 kilo heroïne aan in een container. Dit was de grootste onderschepping van heroïne ooit in Nederland.

Enorme partijen

De grootste cocaïne vondst werd gedaan in december. Toen troffen douaniers 4180 kilo aan in een container geladen met bananen. Ook in maart, september en december werden partijen van ruim 4000 kilo onderschept. In heel 2021 zijn er 22 partijen boven de 1000 kilo in beslag genomen. April was de drukste maand, het HARC-team moest toen 22 keer in actie komen. Ook relatief kleine vondsten worden als succesvol beschouwd. Iedere onderschepte kilo cocaïne betekent namelijk een kilo minder op straat.

Ook dit jaar waren criminelen weer inventief in het verstoppen van de verdovende middelen. Toch wisten de douane en zeehavenpolitie ze in veel gevallen te vinden. Koelcontainers met bananen blijven populair als verstopplek, maar er werd ook een partij cocaïne gevonden in een geïmporteerde camper.

Uithalers

Het afgelopen jaar was een recordjaar qua uithalers. Het betrof uithalers die zowel met of zonder cocaïne werden aangehouden. Op het hoogtepunt werden in september in twee weken tijd 110 aanhoudingen verricht. In heel 2021 zijn er 400 aanhoudingen geweest. Dat is een toename van 42%. Van deze aanhoudingen ging het om 198 aantal personen. Dat betekent dat sommige personen meer dan één keer zijn aangehouden. Zo is één persoon wel 9 keer aangehouden. Het hoge aantal aangehouden verdachten zonder een relatie met cocaïne drukte het afgelopen jaar zwaar op de capaciteit van de politie en het OM. Verdachten kwamen er ook vaak vanaf met een relatief lage geldboete van 95 euro.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):