donderdag, 17. februari 2022 - 9:10 Update: 17-02-2022 9:16

Werkloosheid in januari afgenomen naar 354.000

vacature-baan-werk-cwi
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

In de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen met gemiddeld 9 duizend per maand. 'Daarmee kwam het aantal werklozen in januari 2022 uit op 354 duizend. Dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking', zo meldt het CBS donderdag op basis van nieuwe cijfers over de beroepsbevolking.

9,4 miljoen werkenden

'Het aantal werkenden van 15 tot 75 jaar nam in dezelfde periode met gemiddeld 26 duizend per maand toe tot 9,4 miljoen. De toename van het aantal werkenden was het grootst bij jongeren. UWV registreerde eind januari 193 duizend lopende WW-uitkeringen.

Niet beschikbaar voor werk

In januari hadden 3,8 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,4 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct beschikbaar zijn voor werk. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 3 duizend per maand gedaald.

Werkloosheidspercentage in januari afgenomen

Om de conjuncturele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in verschillende landen te kunnen vergelijken, wordt gebruikgemaakt van de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator zijn mensen werkloos als ze geen betaald werk hebben, maar daar wel recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):