dinsdag, 22. februari 2022 - 9:03 Update: 27-02-2022 16:18

Russische legervoertuigen gespot in Oost-Oekraine

Russische legervoertuigen gespot in Oost-Oekraine
Oekraïne

Volgens de eerste berichten zijn de eerste Russische pantservoertuigen bij Donetsk gesignaleerd. Het zou gaan om vijf voertuigen. Onbekend is nog of die al in het oosten aanwezig waren.

Ruim 2000.000 Russische soldaten hebben zich verzameld en Oekraïne zo goed als omsingeld. De voortekenen zijn niet best. Poetin sprak gisteren de natie toe in een tv-toespraak. 

De twee 'Volksrepublieken' bestaan uit delen van twee Oekraïense provincies: Donetsk (DNR) en Loehansk (LNR). Met de erkenning zou Rusland de Oekraïense soevereiniteit over deze grondgebieden officieel niet langer erkennen. De twee regio's verklaarden zich in 2014 onafhankelijk, maar wordt door geen enkel land erkend. De vrees bestaat dat Moskou de staatjes nu openlijk militair gaat steunen.

Met de erkenning van de DNR en LNR is het wachten hoe het Westen reageert. Als het aan EU-buitenlandchef Josep Borrell ligt, wordt Rusland gestraft door middel van sancties. Deze strafmaatregelen liggen al klaar volgens Borrel en zullen worden voorgelegd aan de EU-lidstaten. Volgens het Kremlin heeft Poetin de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Scholz hiervan op de hoogte gebracht.

Verklaring van de NAVO

Verklaring van de NAVO-secretaris-generaal over de erkenning door Rusland van de zelfverklaarde "Volksrepublieken" van Donetsk en Loehansk

Ik veroordeel het besluit van Rusland om de erkenning uit te breiden tot de zelfverklaarde "Volksrepubliek Donetsk" en "Volksrepubliek Loehansk". Dit ondermijnt verder de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne, tast de inspanningen voor een oplossing van het conflict aan en schendt de akkoorden van Minsk, waarbij Rusland partij is.

'Vredesmissie'

Poetin ziet de militaire bezetting in het oosten als een 'vredesmissie'. De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Linda Thomas-Greenfield, sprak harde woorden tijdens de spoedzitting van de Veiligheidsraad. Dat president Vladimir Poetin 'veiligheidstroepen' naar Oekraïne heeft gestuurd, noemt zij 'onzin'. "Wij weten waar het werkelijk om gaat", vertelde ze. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, blijft bereid te onderhandelen met zijn Amerikaanse collega Antony Blinken.

Twee Oekraïense soldaten overleden, twaalf gewond.

Het Oekraïens leger laat weten dat de afgelopen 24 uur twee soldaten gedood zijn door artillerievuur van pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Ook vielen er twaalf gewonden. Dat is het hoogste aantal dit jaar. 

 

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):