woensdag, 16. maart 2022 - 19:17 Update: 16-03-2022 20:25

Griepepidemie in Nederland

griep-verkouden-ziek-bed
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Utrecht

De afgelopen weken nam het aantal mensen met griep flink toe. En vorige week werd er in nog meer keel- en neusmonsters van mensen met griepachtige klachten een influenzavirus gevonden. Dit blijkt uit bronnen bij het Nivel, RIVM en Erasmus MC.

We spreken in het algemeen over een griepepidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op 100.000 mensen bij de huisarts komen met griepachtige verschijnselen en minstens 10 procent van deze mensen het influenzavirus heeft. Vorige week was al een duidelijke stijging van het aantal keel- en neusmonsters met influenzavirus te zien. Afgelopen week steeg dit aantal snel verder en werd in ruim de helft van de monsters een influenzavirus gevonden. Daarom zeggen het Nivel, RIVM en Erasmus MC nu dat er een griepepidemie begonnen is.  

Stijging griepgevallen waarschijnlijk gerelateerd aan opheffen coronamaatregelen

Sinds oktober 2021, het begin van het huidige griepseizoen, werd het griepvirus in Nederland maar heel soms gevonden. Waarschijnlijk komt dit door de coronamaatregelen, die ook de verspreiding van het griepvirus tegengaan. Nu veel maatregelen zijn losgelaten, hebben mensen weer meer contact met anderen en kan ook de kans op luchtweginfecties zoals griep toenemen.

Coronamaatregelen bemoeilijken deze winter het vaststellen van een griepepidemie

In Nederland voeren het Nivel, het RIVM en het Erasmus MC samen de griepsurveillance uit. Via een landelijk netwerk van Peilstations geven huisartsenpraktijken elke week aan het Nivel door hoeveel mensen met griepachtige klachten zij in hun praktijk zien. Bij een deel van deze mensen nemen de huisartsen keel- en neusmonsters af. Bij het RIVM wordt bepaald of zij ook echt het griepvirus hebben. Elke week worden de resultaten gepubliceerd in een Nivel Surveillance Bulletin, die op de surveillancepagina van de Nivel-website te vinden is.
Deze winter is het lastig om te bepalen of er sprake is van een griepepidemie aan de hand van cijfers afkomstig van huisartsenpraktijken. De klachten van griep lijken namelijk erg op die van het coronavirus en veel mensen met griepachtige klachten zullen naar een GGD-teststraat gaan of doen een zelftest. Er gaan daardoor minder mensen met luchtweginfecties naar de huisarts dan vorige jaren.

Vinger aan de pols houden

Sinds november 2021 wordt een deel van de monsters voor COVID-19 uit de teststraten van de GGD Amsterdam en de GGD Utrecht door het RIVM onderzocht op aanwezigheid van griepvirussen. De stijging van het aantal griepvirussen zien we dan ook niet alleen in de huisartsenpraktijk, maar ook bij de GGD-teststraten. En ook laboratoria en ziekenhuizen geven een stijging aan. Op basis van deze informatie, vanuit verschillende bronnen, wordt de griep goed in de gaten gehouden door het Nivel, RIVM en Erasmus MC.

Categorie:
Tag(s):