dinsdag, 17. mei 2022 - 20:25 Update: 17-05-2022 20:30

Troonrede in Koninklijke Schouwburg Den Haag vanwege renovatie Binnenhof

troonrede-koning
Foto: Screenshot NOS/NPO1
Den Haag

De Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal vindt dit jaar plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Dit heeft de Voorzitter van de Verenigde Vergadering, Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn, besloten in overleg met de Voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp. 'Zij hebben hierover dinsdag hun Leden en de betrokken autoriteiten geïnformeerd', zo laat de Eerste Kamer weten.

Renovatiewerkzaamheden Binnenhof

'Vanwege de renovatie van het Binnenhof kan de Verenigde Vergadering de komende jaren niet plaatsvinden in de Ridderzaal. Afgelopen twee jaar vond Prinsjesdag vanwege de coronamaatregelen al niet meer in de Ridderzaal plaats, maar in de Grote Kerk', aldus de Eerste Kamer. 

Grote Kerk

Nu deze maatregelen zijn afgeschaald, mogen weer meer genodigden bij het voorlezen van de troonrede aanwezig zijn en kan er ook meer militair ceremonieel worden opgesteld. De Grote Kerk is hiervoor niet geschikt omdat het gebied rondom de kerk bij een calamiteit niet tijdig ontruimd kan worden door de hulpdiensten. Bij de nieuw gekozen locatie kan dit wel.

Troonrede

Op de derde dinsdag in september vindt jaarlijks Prinsjesdag plaats. De Koning komt dan naar het parlement om met het voorlezen van de troonrede uitleg te geven over het regeringsbeleid voor het volgende jaar. Naast de leden van Eerste en Tweede Kamer en de regering worden ook altijd diverse autoriteiten uitgenodigd als ook een vertegenwoordiging van de Raad van State en de rechterlijke macht. Daarnaast mogen Kamerleden ook een persoonlijke gast meenemen.

Categorie:
Provincie: