donderdag, 1. december 2022 - 20:15 Update: 01-12-2022 20:22

Nederland doneert samen met Noorwegen en Estland veldhospitaal aan Oekraïne

operatiekamer-militair
Foto: mmh.ee
Den Haag

Nederland doneert samen met Estland en Noorwegen een veldhospitaal aan Oekraïne. 'Dit bestaat uit een aantal containers, waarin een intensive care en operatiekamer worden geplaatst', zo meldt het ministerie van Defensie donderdag.

Ondersteuning en medische hulpmiddelen

'Ook leveren de 3 landen de benodigde ondersteuning en medische hulpmiddelen', aldus het ministerie in een gezamenlijke verklaring.

Estland

De containers zijn afkomstig uit Estland. Nederland en Noorwegen leveren hiervoor een financiële bijdrage. Die van Nederland bedraagt € 3,5 miljoen. Estland verzorgt samen met Oekraïense experts de trainingen voor het gebruik van het veldhospitaal. Nederland ondersteunt hierbij. De landen doneren ook 8 militaire voertuigen voor gewondentransport.

'Oekraïense strategie'

'De recente successen laten zien dat de Oekraïense strategie werkt', zegt minister Kajsa Ollongren. 'Maar Rusland blijft burgers en vitale infrastructuur bestoken met raketten. De winter is begonnen en de gevechten om Oekraïens grondgebied gaan door. Met dit mobiele operationele ziekenhuis kunnen de Oekraïners ook dichtbij het front levens van militairen redden. We moeten Oekraïne blijven steunen.'

4 bedden

De intensive care biedt plaats aan maximaal 4 bedden. Die zijn voorzien van bijvoorbeeld beademingsapparatuur, monitors, defibrillatoren en andere apparatuur. In de operatiekamer kunnen maximaal 7 personen tegelijk werken. Deze is speciaal ingericht om levensbedreigende verwondingen te behandelen tijdens het zogeheten ‘gouden uur’. Dit betekent dat slachtoffers zo snel als mogelijk geholpen kunnen worden.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Blik op 112: