woensdag, 18. januari 2023 - 19:13

'Komende dagen meerdere momenten met kans op gladheid door winterse buien en sneeuwbuien'

Gladheid
Utrecht

Niet alleen vanavond en komende nacht, maar ook morgenochtend vroeg en donderdagavond is kans op gladheid door winterse buien en sneeuwbuien. Ook op vrijdag zijn er perioden met verhoogde buienactiviteit, waarop het regionaal en tijdelijk wit en glad kan worden. Dit zegt Weeronline.

De eerste buienzone trekt vanavond en vannacht over ons land. Vooral in de nacht, wanneer de temperatuur dicht bij het vriespunt ligt, kan het landinwaarts een beetje wit en glad worden. Met een westen- tot noordwestenwind wil het niet op grote schaal vriezen en de sneeuw is dan ook kletsnat. De kans op sneeuw is het grootst in de zuidoostelijke helft van het land. Ook morgen vroeg kan het in zuidoosten nog sneeuwen en elders kan het (vooral op bruggen) glad zijn door bevriezing van natte wegen.

Eind van donderdagochtend en in de middag is het op de meeste plaatsen droog met nog slecht enkele lokale winterse buien met soms natte sneeuw.

Grote kans op gladheid in nacht naar vrijdag

Donderdagavond neemt de kans op enkele winterse buien met regen, hagel en sneeuw weer toe. Ook in de nacht blijft verspreid over het land een enkele bui mogelijk. Donderdagavond en in de nacht naar vrijdag kan het hierdoor opnieuw plaatselijk glad worden. De kans op gladheid door bevriezing is groter dan de vorige nacht, doordat het op grote schaal licht gaat vriezen. In het noordwesten en aan de kust blijft de temperatuur boven het vriespunt en komen buien voor met regen en natte sneeuw. Als zo’n bui naar een gebied trekt waar het vriest kan dit ook gladheid door ijzel veroorzaken.

Vrijdag overdag ontstaan in het hele land opnieuw enkele winterse buien. In de ochtend kan het daardoor nog glad zijn, maar met een temperatuur van 3 tot 6 graden zal dit in de middag geen gladheid veroorzaken. Mochten de buien in de avond nog aanhouden dan kan het regionaal misschien weer een beetje wit worden. Vooral in het zuidoosten is daar kans op en er is in het hele land in de nacht naar zaterdag kans op gladheid door bevriezing.

Categorie:
Provincie: