woensdag, 15. maart 2023 - 7:37 Update: 15-03-2023 22:25

Stembureaus gesloten

poldersport-boerderij-stembureau
Foto: EHF
Stembureau
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De stembureaus in Nederland zijn woensdagochtend om 07.30 uur geopend voor de Provinciale Staten en het bestuur van het waterschap in jouw buurt. Er kon woensdag tot 21.00 uur worden gestemd.

Kiezerspas

Je kunt in principe stemmen in de gemeente waar je woont. Wie een kiezerspas heeft aangevraagd kan ook in een andere gemeente stemmen, mits dit bureau is dezelfde provincie ligt als jouw woonplaats.

Indirect een stem voor de eerste Kamer

Met het stemmen op leden van de Provinciale Staten, stem je indirect ook voor de Eerst Kamer, de Senaat. De 75 leden van de Eerste Kamer worden gekozen door de leden van de twaalf Provinciale Staten. De leden van Provinciale Staten worden op hun beurt gekozen door de burgers van de provincie.

'Zwaardere' stem

De twaalf Provinciale Staten treden in feite als één kiescollege op. Wel weegt een stem van een Statenlid uit bijvoorbeeld Zuid-Holland zwaarder dan van een lid uit Drenthe. Dit komt doordat aan de stem van een Statenlid een bepaalde stemwaarde wordt gegeven, die afhangt van het aantal inwoners van de provincie.

Kleine partijen in de Eerste Kamer

De zetelverdeling vindt plaats op basis van evenredige vertegenwoordiging. Anders dan bij een districtenstelsel maken ook kleine partijen kans om gekozen te worden.

Stembureaus gesloten

De stembureaus zijn om klokslag 21.00 uur gesloten en is het tellen begonnen. In de loop van de avond zullen de eerste uitslagen binnen druppelen

Categorie:
Provincie: