vrijdag, 21. april 2023 - 19:38 Update: 22-04-2023 11:53

Marechaussee onderschepte meer valse paspoorten en identiteitsbewijzen in 2022

Foto van identiteitskaart | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De Koninklijke Marechaussee heeft in 2022 meer valse paspoorten en identiteitsbewijzen onderschept dan in 2021. in totaal werden 1146 zaken behandeld die tijdens grenscontroles en mobiel toezicht veiligheid (MTV) aan het licht kwamen. In totaal werden bij die zaken 1598 valse of vervalste documenten aangetroffen. Dat staat in het jaaroverzicht van het expertisecentrum identiteitsfraude en documenten (ECID) 2022.

De Koninklijke Marechaussee controleert op luchthavens en havens alle reizigers die het Schengengebied in of uit willen gaan. Daarnaast worden steekproeven gehouden aan de voormalige grenzen met België en Duitsland tijdens zogenaamde MTV-controles. MTV-controles zijn vooral gericht op het controleren van verblijfsrecht, of iemand legaal in Nederland is.

Naast alle MTV- en grenscontroles die de Marechaussee uitvoert worden ook reis- en identiteitsdocumenten in het asielproces gecontroleerd. Daarnaast worden ook identiteitsdocumenten aangeleverd door de Politie, gemeenten en financiële instellingen.

Het expertisecentrum identiteitsfraude en documenten is gevestigd op Schiphol, ook zijn er op diverse locaties in het land id-desks te vinden waar documentenexperts van de Marechaussee werkzaam zijn om uitgebreid onderzoek te doen naar identiteitsdocumenten.

de Koninklijke Marechaussee werkt nauw samen met de Nationale Politie in het bestrijden van identiteit- en documentfraude.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: