donderdag, 11. mei 2023 - 10:16

Vorig jaar zijn 2,2 miljoen Nederlanders slachtoffer geworden van online criminaliteit

Foto van online shoppen en betalen | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

In 2022 gaf 15 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder aan in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer te zijn geweest van een of meer vormen van online criminaliteit. 'Dat komt overeen met 2,2 miljoen mensen', zo meldt het CBS donderdag op basis van het onderzoek Online Veiligheid en Criminaliteit 2022.

Online oplichting, fraude, hacken en bedreiging

'De meesten van deze 2,2 miljoen mensen hadden te maken met oplichting en fraude, gevolgd door hacken en bedreiging en intimidatie. Ongeveer 20 procent deed hiervan melding of aangifte bij de politie', aldus het CBS.

Aankoopfraude

Dit onderzoek is van augustus tot en met oktober 2022 gehouden onder ruim 32 duizend mensen van 15 jaar of ouder. Van de Nederlanders van 15 jaar of ouder werd 8 procent in 2022 slachtoffer van online oplichting en fraude, vooral van aankoopfraude (6 procent). 5 procent had te maken gehad met hacken en 4 procent met online bedreiging en intimidatie.

Online bedreiging en intimidatie

Jongeren zijn het vaakst slachtoffer van online bedreiging en intimidatie. Van de 15- tot 25-jarigen werd één op de vijf in 2022 naar eigen zeggen geconfronteerd met online bedreiging, pesten, stalken of shamesexting een vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag waarbij naaktfoto’s of -filmpjes van het slachtoffer worden verspreid of hiermee wordt gedreigd.

Categorie:
Provincie: