dinsdag, 23. mei 2023 - 9:34

Politie maakt gebruik van Rode Kruis Ready2Help zoekteams

Logo Rode Kruis
Utrecht

De politie gaat de zoekteams van het Rode Kruis voortaan landelijk inzetten om te helpen met zoekacties naar vermiste personen. Deze teams worden getraind om gericht te zoeken zonder dat zij belangrijke sporen of eventueel bewijsmateriaal vernietigen. De afgelopen jaren was al een dergelijk team van de noodhulporganisatie actief in de regio Rotterdam-Rijnmond. Dit blijkt goed te werken en daarom zetten de Nationale Politie en het Rode Kruis deze teams nu in het hele land op.

De eerste teams worden opgezet in politieregio Midden-Nederland en Noord-Holland, daarna volgen de andere politie-eenheden. Op dinsdag 23 mei krijgen vrijwilligers een zoektraining in Utrecht. Heleen van den Berg, waarnemend directeur Nationale Hulp van het Rode Kruis: "Het is goed nieuws dat we na een aantal goed lopende lokale zoekacties dit nu samen met de politie landelijk kunnen opzetten. Het is belangrijk dat een zoekactie snel van start gaat om de kans van slagen te vergroten. De familie maakt zich vaak zorgen, dus ook daarom is het belangrijk om snel te handelen. We verwachten dat we in de loop van 2024 door heel Nederland zoekteams operationeel hebben.”

Door de inzet van de zogenoemde Rode Kruis Ready2Help zoekteams wordt er bij een vermissing van een persoon snel een groep vrijwilligers gemobiliseerd die samen met de politie één of meerdere gebieden kunnen doorzoeken. De noodhulporganisatie en de politie roepen 5 tot 10 vrijwillige hulpverleners per keer op. Deze vrijwilligers kunnen in hun eigen wijk of gemeente mee helpen zoeken naar bijvoorbeeld vermiste jonge kinderen of dementerende ouderen. De politie heeft hierdoor extra ogen en oren om snel een eerste zoekslag te slaan naar de vermiste persoon.

Goede coördinatie en een snelle start van de zoektocht na de melding verhogen de kans op het (sneller) terugvinden van een vermist persoon. Dit gebeurt altijd onder leiding van de politie. Vrijwilligers die deelnemen aan zoekteams krijgen een speciale training om de politie zo goed mogelijk te ondersteunen, maar ook omdat de zoektocht een emotionele impact kan hebben op de vrijwilligers zelf. Ook leren zij hoe je zoekt zonder belangrijke sporen uit te wissen. 

Over burgerhulpnetwerk Ready2Help

Voor incidentele, grote inzetten als een dreigende dijkdoorbraak heeft het Rode Kruis in 2014 het burgerhulpnetwerk Ready2Help in het leven geroepen. Dit netwerk bestaat inmiddels uit ongeveer 100.000 mensen en is sinds de oprichting honderden keren ingezet. Deze mensen hebben zich aangemeld om, wanneer dit nodig is, in hun directe omgeving praktische hulp te kunnen verlenen tijdens een noodsituatie. Na een succesvolle eerste pilot in Rotterdam zijn in 2016 de Ready2Help zoekteams hieraan toegevoegd: een variant waarbij het Rode Kruis de politie ondersteunt. Aanmelden als Ready2Helper kan via de website van het Rode Kruis

Categorie:
Provincie: