vrijdag, 28. juli 2023 - 17:41 Update: 28-07-2023 17:44

Defensie ontvangt offertes voor nieuwe onderzeeboten

onderzeeboot
Foto: Ministerie van Defensie
Den Haag

Defensie heeft van de 3 kandidaat-werven een reactie op de offerte-aanvraag ontvangen voor de levering van 4 nieuwe onderzeeboten. 'Het gaat om Naval Group, Saab Kockums en thyssenkrupp Marine Systems', zo meldt staatssecretaris Christophe van der Maat vrijdag aan de Tweede Kamer.

Gunningsbesluit

De offertes moesten uiterlijk vandaag binnen zijn. Nu dat is gebeurd, kan Defensie beginnen met het traject van beoordeling en van voorbereiding op het gunningsbesluit. Dit traject wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 afgerond.

Industrial Cooperation Agreement (ICA)

De kandidaat-werven hebben vandaag ook bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hun voorstellen ingediend voor industriële samenwerking, een zogenoemde Industrial Cooperation Agreement (ICA). Deze ICA is bedoeld om de Nederlandse Defensie Technologische en Industriële Basis (NLDTIB) te versterken. De winnende werf moet hieraan bijdragen. De ICA-voorstellen worden beoordeeld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dit gebeurt gescheiden van de offertebeoordeling door Defensie.

Effectieve wapensystemen

Onderzeeboten behoren tot de meest effectieve wapensystemen van de krijgsmacht. Vervanging van de boten is de komende jaren het grootste materieelproject van Defensie. Het duurt vanaf de contractondertekening nog zo’n 10 jaar voordat de eerste 2 onderzeeboten in de vaart zijn genomen. De boten moeten immers nog gebouwd en getest worden.

Walrusklasse

'De Onderzeedienst vaart ondertussen door met de boten van de Walrusklasse. Op termijn zullen 2 van de 4 huidige boten uit de vaart zijn genomen. De onderdelen van beide onderzeeboten worden gebruikt voor het onderhoud van de andere boten', aldus het ministerie van Defensie.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: