zondag, 20. augustus 2023 - 13:01 Update: 21-08-2023 10:41

Zelensky krijgt toezegging voor levering Nederlandse F-16's, Rutte: 'Training means delivery'

zelensky-ollongren-f16
Foto: Ministerie van Defensie
zelensky-rutte
Foto: Ministerie van Defensie
Eindhoven

President Zelensky is zondag rond het middaguur geland op de vliegbasis Eindhoven. De Oekraïense president brengt een bliksembezoek aan Nederland en werd door premier Rutte welkom geheten.

Levering F-16's

Zelensky en Rutte zullen vooral de levering van Nederlandse F-16's aan Oekraïne bepreken nadat de Verenigde Staten afgelopen vrijdag al toestemming gaf voor levering van deze straaljagers van Amerikaanse makelij.

Persconferentie

Na afloop van het overleg geven Zelensky en Rutte een gezamenlijke persconferentie. Zaterdag bracht Zelensky al een bliksembezoek aan Zweden. 

Update 14.15 uur

Oekraïne krijgt F-16’s van Nederland. Dat liet demissionair premier Mark Rutte zondag aan president Volodymyr Zelensky weten. De Oekraïense president landde vanmorgen op Vliegbasis Eindhoven voor een bliksembezoek aan Nederland. Rutte en demissionair ministers Kajsa Ollongren (Defensie) en Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) ontvingen hem op de militaire locatie. Hier bleef Zelensky enkele uren waarna hij het land weer verliet.

'Niet aleen hun strijd'

Rutte noemde de oorlog op Oekraïens grondgebied niet alleen hun strijd. “Het zijn ook onze waarden die op het spel staan. Dat gevoel wordt breed gedeeld. Niet voor niets is er grote internationale steun voor Oekraïne.”

Rutte:'Training means delivery'

Afgelopen mei was Zelensky ook in Nederland. Toen werd hem al gemeld dat Nederland Oekraïense militairen wilde trainen om F16’s te kunnen inzetten. Rutte: “Maar zoals iedereen begrijpt: zonder de beschikbaarheid van F16’s, mist training ieder doel. Met andere woorden: Training means delivery.”

Randvoorwaarden

Om hoeveel toestellen het gaat en wanneer ze beschikbaar worden gesteld, is niet bekendgemaakt. Voordat Nederland F-16’s aan Oekraïne gaat leveren, dient eerst aan een aantal randvoorwaarden te zijn voldaan. Zo moet bijvoorbeeld de infrastructuur op Oekraïense vliegvelden geschikt worden gemaakt. Ook is het noodzakelijk dat er voldoende Oekraïners zijn opgeleid om met de F-16 te opereren.

'Logische en cruciale stap'

Niet alleen Rutte gaf opnieuw het duidelijke signaal richting Rusland dat Nederland Oekraïne blijft helpen. Dat gold zeker ook voor Ollongren. “Zo lang als nodig verdient Oekraïne onze steun. Dat vliegers van dat land in de toekomst onze F-16’s inzetten, is daarbij een logische en cruciale stap. Oekraïne geeft niet op, wij ook niet.”

1,9 miljard euro Nederlandse steun

Tot op heden (peildatum 26 juni 2023) leverde Nederland militaire steun met een waarde van circa 1,9 miljard euro.

Categorie:
Provincie: