woensdag, 20. september 2023 - 14:40 Update: 20-09-2023 14:51

Nederland koopt met partners weer materieel en wapens voor Oekraïne

T72 tank
Foto: Defensie
Den Haag

Nederland, Denemarken en Tsjechië gaan Oekraïne de komende maanden voorzien van wapens, voertuigen, tanks, luchtverdedigingsmiddelen en munitie. Dit meldt het ministerie van Defensie woensdag.

Ukraine Defence Contact Group (UDCG)

De Tsjechische wapenindustrie levert de spullen. 'Dat maakten de 3 defensieministers gisteren bekend in een gezamenlijke verklaring. Ze deden dat tijdens een bijeenkomst van de Ukraine Defence Contact Group (UDCG) in het Duitse Rammstein', aldus het ministerie.

15 gemoderniseerde T-72EA gevechtstanks

Het nieuwe initiatief zet vooral in op materieel dat het Oekraïense leger het hardst nodig heeft en met spoed is te leveren. Daarbij gaat het ook om spullen waarmee Oekraïense militairen al gewend zijn te werken. De eerste donatie die voortvloeit uit het initiatief betreft 15 gemoderniseerde T-72EA gevechtstanks. Die gaan op korte termijn naar het door oorlog geteisterde land.

Vergelijkbare initiatieven

Nederland neemt ook al deel aan initiatieven die Oekraïne voorzien van moderne gevechtstanks. Zo koopt ons land samen met Denemarken 14 Leopard 2 A4 tanks die waarschijnlijk volgend jaar worden geleverd. Eerder kocht Nederland met Duitsland en Denemarken Leopard-1 tanks. 

UDCG

Tijdens de UDCG bespreken de Defensieministers van meer dan 50 landen de coördinatie voor de militaire steun aan Oekraïne. Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim was daar gisteren namens minister Kajsa Ollongren. Zij gaf acte de présence in Den Haag vanwege Prinsjesdag.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: