zondag, 7. juli 2024 - 17:31 Update: 07-07-2024 17:36

Litouwse generaal ontvangt Nederlandse Koninklijke onderscheiding

eichelsheim-litouwen
Foto: Ministerie van Defensie
Den Haag/Vilnius

Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim heeft zaterdag een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan zijn Litouwse collega generaal Valdemaras Rupšys. Dit meldt het ministerie van Defensie.

Hoofdstad Vilnius

'De ceremonie vond plaats in de Nederlandse residentie in de hoofdstad Vilnius. Generaal Rupšys ontving de Orde van Oranje-Nassau met zwaarden voor zijn verdienstelijke bijdrage aan de Nederlandse strijdkrachten', aldus het ministerie.

'Jarenlange inzet voor vrede en veiligheid binnen de NAVO'

Generaal Eichelsheim prees generaal Rupšys voor zijn jarenlange inzet voor vrede en veiligheid binnen de NAVO, en zijn gastvrijheid tegenover de Nederlandse troepen in Litouwen. Sinds 2017 heeft Nederland actief bijgedragen aan de versterkte vooruitgeschoven aanwezigheid in Litouwen, waarbij duizenden Nederlandse militairen hebben gediend. De samenwerking tussen de Nederlandse en Litouwse strijdkrachten heeft geleid tot waardevolle lessen en versterkte banden.

Litouwse onderscheiding voor CDS

Eichelsheim ontving op dezelfde dag vanuit handen van de Litouwse president Gitanas Nausėda de Orde van Verdienste voor Litouwen. Die kreeg hij voor de Nederlandse bijdrage aan het versterken van de Litouwse strijdkrachten en de verdere ontwikkeling van militaire samenwerking tussen de twee landen en de NAVO-partners. De hoogste militair van Nederland bezocht op dezelfde dag de Nederlandse troepen in Rukla. Defensie levert met 270 militairen een bijdrage aan de versterkte militaire aanwezigheid van de NAVO in Litouwen, de zogeheten enhanced Forward Presence.

Categorie:
Provincie: