donderdag, 7. januari 2016 - 11:35

Tuchtkamer FIFA pakt corrupte Valcke nu ook aan

Tuchtkamer FIFA pakt corrupte Valcke nu ook aan
Foto: Fifa

(ElfVoetbal) JÉROME VALCKE zien we niet meer terug in een officiële functie in de voetbalwereld. Zoveel wordt duidelijk nu de tuchtkamer van de ethische commissie van de FIFA een zaak tegen hem is gestart.

De Franse secretaris-generaal van de wereldvoetbalbond wordt verdacht van corruptie. Woensdag werd de voorlopige schorsing van de rechterhand van Sepp Blatter al met 45 dagen verlengd, daags nadat de onderzoekers een dag eerder hun eindrapport over Valcke naar buiten hadden gebracht.

De wijze heren stellen daarin voor de 55-jarige voetbalbobo negen jaar te schorsen plus een boete van 92.000 euro op te leggen. Ze achten Valcke onder meer schuldig aan het verspreiden van vertrouwelijke informatie, belangenverstrengeling en het aanbieden en accepteren van giften.

De tuchtkamer legt uiteindelijk een eventuele straf op. Om die te bepalen, bekijkt de commissie onder leiding van de Duitse jurist Hans-Joachim Eckert het onderzoeksrapport. Ook krijgen de betrokkenen de kans om bewijzen aan te leveren en worden ze indien nodig gehoord.

Drie weken geleden legde de tuchtcommissie van de FIFA al schorsingen van acht jaar op aan Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini. Het duo dankt die lange uitsluiting aan een dubieuze financiële deal uit 2011, waarbij Blatter 1,8 miljoen euro betaalde aan Platini. De betaling werd pas net voor de FIFA-verkiezingen uitgekeerd. Terwijl Platini officieel werd beloond voor zogenaamde bewezen diensten tussen 1999 en 2002.

Categorie:
Tag(s):