zondag, 3. september 2017 - 17:57 Update: 03-09-2017 18:01

Oranje moet vanavond weer kunnen juichen in de Arena

Oranje moet vanavond weer kunnen juichen in de Arena
Foto: Archief EHF
Amsterdam

(ElfVoetbal-BlikopNieuws) Vanavond om 18.00 is de achtste kwalificatiewedstrijd van Oranje voor het WK van 2018, Bulgarije is de tegenstander. Na de zeperd tegen Frankrijk heeft Oranje nog altijd een kans om zich te plaatsen voor het eindtoernooi, maar hiervoor is een overwinning op Bulgarije noodzakelijk. Een voorbeschouwing op deze cruciale wedstrijd.

Terwijl Spanje gisteravond met 3-0 won van Italië en zich daarmee nagenoeg zeker kwalificeert voor het WK in Rusland, denkt Nederland nog eens terug aan 2014. Het succesvolle WK in Brazilië van Oranje werd afgetrapt met een 1-5 overwinning op de Spanjaarden. De verschillen drie jaar later zijn groot. Nederland moet tegen Bulgarije, Wit-Rusland en Zweden alles uit de kast halen om überhaupt deel te nemen aan het WK in 2018.

De eerste wedstrijd van deze drie, vandaag tegen Bulgarije, spreekt qua geschiedenis niet in Nederlands voordeel. Elf keer eerder speelden Nederland en Bulgarije tegen elkaar. Met vier overwinningen, twee remises en vijf nederlagen heeft Oranje het zichtbaar moeilijk tegen het kleine voetballand. Het laatste duel tegen de Bulgaren kunnen de meesten zich vast nog herinneren. Het was een kantelpunt. Op 25 maart 2017 verloor Oranje na een dramatische wedstrijd in Sofia met 2-0 en dat kostte Danny Blind de kop als bondscoach. Dick Advocaat nam het stokje van hem over. Onder zijn leiding won Oranje de oefenwedstrijden tegen Ivoorkust en Marokko  en werd voor het ‘voor het echie’ Luxemburg verslagen.

Na de overwinning van Bulgarije op Zweden, hebben de Bulgaren ineens ook nog een stiekeme hoop op deelname aan het WK in Rusland. De laatste keer dat Bulgarije actief was op een WK is alweer twintig jaar geleden. In 1998 kwam het niet verder dan de groepsfase, de Bulgaren verloren hun laatste wedstrijd met 6-1 van Spanje. In 2004 deed Bulgarije nog wel mee aan het EK in het Portugal, hier werd het met nul punten laatste in de poule.

De Amsterdam Arena is vanavond het strijdtoneel, daar moet het Nederlands Elftal zien te winnen van de Bulgaren. Oranje en winnen in de Arena is de afgelopen twee jaar echter niet zo vanzelfsprekend. De laatste overwinning van Oranje in Amsterdam  was op 31 maart 2015, Spanje werd toen met 2-0 verslagen. Zal deze slechte reeks vanavond eindelijk doorbroken worden?

Oranje start vanavond tegen Bulgarije in ieder geval met een andere opstelling dan tegen Frankrijk. Kevin Strootman kreeg tegen de Fransen een rode kaart en is dus geschorst, Tony Vilhena zal zijn vervanger zijn. Van Persie is met een knieblessure geblesseerd afgehaakt en dus is ook hij er niet bij. Wel is de kans groot dat Kenny Tete, die terugkeert van een blessure, Timothy Fosu-Mensah vervangt op de rechtsbackpositie. Daarnaast is het de vraag of Advocaat nog meer wijzigingen zal doorvoeren. Zal Sneijder, die afgelopen donderdag matig speelde, bijvoorbeeld nog de voorkeur krijgen? En moet Vincent Janssen of Bas Dost voor de doelpunten gaan zorgen vanavond?

 

Categorie:
Tag(s):