dinsdag, 8. december 2015 - 15:21 Update: 08-12-2015 22:23

Mensen moeten de robot wel de baas blijven

WRR: 'robotagenda noodzakelijk om mensen beter met robots te laten werken'
Foto: Archief FBF
Den Haag

Robotisering zal in de toekomst het werk veranderen en om ervoor te zorgen dat robotisering goed is voor de economie en voor werkenden, is een robotagenda nodig. Dit blijkt dinsdag uit de verkenning van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) 'De robot de baas'.

'In de robotagenda moet de complementariteit van mensen en machine centraal staan om mensen samen met robots beter laten werken', aldus de WRR. In de WRR-Verkenning 'De robot de baas' wordt door een keur aan technologiedeskundigen, economen en andere wetenschappers uiteengezet wat de betekenis van robotisering en digitalisering is voor de toekomst van werk. 

Daaruit komt naar voren dat het onwaarschijnlijk is dat in de komende twee decennia, zoals wel wordt voorspeld, de helft van de banen zal verdwijnen. Er komen immers ook nieuwe banen bij. Wel zal de aard van het werk veranderen.

Inclusieve robotagenda

Robotisering gaat trager dan vaak wordt voorspeld en pakt in praktijk anders uit. Ook wordt in Nederland nog weinig geïnvesteerd in robots. De overheid, maar bijvoorbeeld ook wetenschappers, werkgevers, werknemers en hun organisaties kunnen invloed uitoefenen op de manier waarop robot-technologie wordt ontwikkeld en toegepast. 

Daartoe is een ‘inclusieve robotagenda’ nodig die de complementariteit van mens en machine bevordert: niet zo veel mogelijk mensen proberen te vervangen door robots (substitutie) , maar mensen samen mét robotica productiever maken. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):